brza intervencija

Sjajan uspjeh u KB-u Dubrava: Operacija je trajala pet sati, ali mladiću je spašena šaka!

10.03.2023 u 18:47

Bionic
Reading

Zahvaljujući stručnom timu i brzoj intervenciji, 17-godišnjaku iz Kaštela u bolnici Dubrava u Zagrebu spašena je odrezana šaka

Poziv kolege iz splitske bolnice malo prije ponoći doktora Žica dignuo je iz kreveta i vratio na posao. 17-godišnji mladić prilikom izrade košnica pilom si je prerezao šaku, javlja HRT.

'Gdje su bili amputirani praktički svi prsti i palac. Pokušalo se dijete transportirati s helikopterom, ali zbog vremenskih uvjeta to nije bilo moguće, i onda ga se transportiralo kolima hitne pomoći u pratnji liječnika koji ga je primio u Splitu', rekao je predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, KB Dubrava, Rado Žic.

Vrijeme je igralo važnu ulogu. Iščekujući pacijenta dežurni kolega Gorjanc i cijeli tim pripremili su sve za operaciju koja je trajala 5 sati. 'Obično to bude oštra ozljeda, ali ovo je zaista jedna destruktivna ozljeda s oštećenjem svih tkiva i zaista je bilo potrebno dosta strpljenja i umijeća da se to sve posloži', kaže specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije u KB Dubrava, Božo Gorjanc. 

I uspjeli su. Mladić već danas može micati prstima. 'Što je tu delikatno je što naravno nisu predvidive. To su operacije koje se uvijek u principu rade ili noću ili u vrijeme kada to situacija zahtjeva, traže izuzetno dobru organiziranost i naravno sposobnost cijelog tima. To bi usporedili s avionom. Ne može avion poletjeti, vi ste pilot, ali ne može on poletjeti ako nije sve zadovoljeno. Znači od prijevoza, transporta, zaprimanja', poručuje ravnatelj KB Dubrava, Ivica Lukšić. 

Pilot u ovoj operaciji, doktor Gorjanc, dodatno se educirao u Irskoj.  'Osigurali smo dodatna sredstva u Fond za edukaciju mladih specijalizanata, je upravo to iz potrebe da bez edukacije u najboljim svjetskim centrima nema ni napretka naše medicine', ističe ravnatelj Lukšić. 'Zaista, kažem vam, da se ovo dogodilo bilo gdje u svijetu, pitanje je kako bi ta ruka završila', kaže Gorjanc.   

Ovo je samo jedan u nizu svjetskih uspjeha Kliničke bolnice Dubrava - samo u prva dva mjeseca ove godine uspješno su transplantirali 8 srca - što je apsolutni rekord od kada se taj program provodi.