NIŠTA OD POSJETA IAEA

Sj. Koreja: Više nas ne obvezuje moratorij na nuklearne pokuse

17.04.2012 u 23:44

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja u utorak je odbacila kritiku Vijeća sigurnosti UN na njezino neuspješno lansiranje rakete dugog dometa i rekla da je više ne obvezuje sporazum s SAD-om o moratoriju na testiranje raketa i nuklearnog oružja te o inspekcijama oružja. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u utorak je objavila kako više nije vjerojatno da će posjetiti Sjevernu Koreju nakon što je Pjongjang objavio da ga više ne obvezuje sporazum sa SAD-om o moratoriju na nuklearne pokuse i testiranje raketa

Vijeće sigurnosti u ponedjeljak je osudilo Pjongjang zbog lansiranja rakete prošloga petka i upozorilo da će poduzeti dodatne mjere ako ta zemlja provede novi nuklearni pokus.

'Mi odlučno i u cijelosti odbacujemo nerazumno ponašanje Vijeća sigurnosti UN-a koje krši naše legitimno pravo na lansiranje satelita', rekla je Sjeverna Koreja u izjavi koju prenosi državna novinska agencija KCNA. Potez UN-a osmislio je SAD u neprijateljskoj namjeri da Sjevernoj Koreji uskrati pravo na miroljubivo istraživanje svemira, kaže se u izjavi.

'S obzirom da je SAD prekršio sporazum DNR Koreje i SAD-a od 29. veljače neprikrivenim neprijateljskim činom, on nas više ne obvezuje', kaže se u izjavi u kojoj se referira na sporazum s Washingtonom o moratoriju na testiranja raketa i nuklearne tehnologije u zamjenu za pomoć u hrani.

'Stoga možemo poduzeti nužne mjere odmazde, slobodni od sporazuma', rekao je Pjongjang ne najavljujući mjere koje će poduzeti. U pitanju je i sudbina planiranog posjeta međunarodnih inspektora sjevernokorejskom nuklearnom postrojenju predviđena sporazumom od veljače.


IAEA: posjet Sjevernoj Koreji sada nije vjerojatan

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u utorak je objavila kako više nije vjerojatno da će posjetiti Sjevernu Koreju nakon što je Pjongjang objavio da ga više ne obvezuje sporazum sa SAD-om o moratoriju na nuklearne pokuse i testiranje raketa.

IAEA je prošloga mjeseca počela razgovore sa Sjevernom Korejom o mogućem posjetu inspektora toj zemlji, ali je početkom travnja rekla da joj je potrebno još informacija prije no što na poziv Pjongjanga pošalje inspektore u Sjevernu Koreju iz koje su prije tri godine istjerani.

'S obzirom na tu objavu mislim kako nije vjerojatno da će agencija poslati izaslanstvo u Sjevernu Koreju na njezin poziv', rekla je glasnogovornica IAEA Gill Taylor.

Sjeverna Koreja u utorak je odbacila kritiku Vijeća sigurnosti UN na njezino neuspješno lansiranje rakete dugog dometa prošloga petka i rekla da je više ne obvezuje sporazum sa SAD-om o moratoriju na testiranje raketa i nuklearnog oružja te o inspekcijama oružja.