ŽENSKE UDRUGE

Šišljagićev istup je seksistički i diskriminirajući

13.05.2009 u 16:14

Bionic
Reading

Deset nevladinih organizacija osudilo je izjave saborskog zastupnika HDSSB-a Vladimira Šišljagića upućene potpredsjednici Vlade i ministrici obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gđi Jadranki Kosor

ZAGREB - 'Ženske udruge' u cjelosti osuđuju izjave saborskog zastupnika HDSSB-a Šišljagića. Takvo istupanje u javnosti uvredljivo je i seksističko, predstavlja diskriminaciju po osnovi spola, te je nedopustivo, stoji u priopćenju kojeg potpisuju Autonomna ženska kuća, Centar za žene žrtve rata – ROSA, poduzetnički centar Rosa, Ženska grupa Korak, Ženska pomoć sada, B.a.B.e., Ženska soba-Centar za žrtve seksualnog nasilja, Žensku grupu Brod, Centar za ženske studije i CESI.

Rečenice poput 'Nisam očekivao od ministrice obitelji koja je rasturila četiri braka da nekoga proziva i djeli lekcije', ili 'Njezini ispadi postali su sve učestaliji, te joj savjetujem da potraži dobrog psihoterapeuta, no ja sam ipak liječnik i za takve ispade imam razumijevanja' podsjećaju na davna vremena i danas već pomalo zaboravljenu diskriminatornu i seksističku krilaticu 'mudrac-madrac'.

Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb podsjećaju i pozivaju nadležna državna tjela da u ovakvim situacijama uvijek, bez obzira na stranačku pripadnost žene na koju se seksistički ispad odnosi, bez izuzetka trebaju postupati po službenoj dužnosti, te provesti sve potrebne radnje, a kako bi se preveniralo i sankcioniralo kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije je Pučki pravobranitelj, koji u okrivu svog rada podnosi kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu, uz pristanak osobe za koju postoji sumnja da je žrtva diskriminacije. Predviđena zapriječena kazna po Kaznenom zakonu čl. 174 za kršenje temeljnih ljudskih prava na osnovi diskriminacije iznosi od šest mjeseci do pet godina zatvora.