UZ POPRATNE MANIFESTACIJE

Sisak: Najavljena 10. utrka solarnih automobila SOELA 2023.

08.09.2023 u 17:46

Bionic
Reading

Jubilarna, 10. utrka solarnih automobila SOELA 2023., koju uz brojne popratne manifestacije i ove godine organizira Tehnička škola Sisak, održat će se 23. rujna, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare

Ravnatelj Tehničke škole Davor Malović kaže da su pripreme u završnoj fazi i da se očekuje nastup 20 solarnih automobila iz 14 srednjih škola i jednog fakulteta iz Hrvatske. "10. utrka solarnih automobila jedna je od aktivnosti promocije strukovnog obrazovanja kroz Regionalni centar kompetentnosti, a do kraja godine ćemo organizirati još jednu veliku manifestaciju, sajam robotike i automatizacije", najavio je Malović.

Najavio je i završnu konferenciju projekta kojim su iz Europskog socijalnog fonda financirali nabavu opreme te izradu kurikuluma i nastavnih materijala koji ovih dana svakodnevno pristižu u školu. Do završetka projekta izdat ćemo 54 udžbenika te veći broj nastavnih materijala“, rekao je.

Ovogodišnja Utrka financira se iz projekta "Regionalni centar kompetentnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji - prema novim i inovativnim znanjima i vještinama" koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

"Našu županiju na manifestaciji će zastupati 4 automobila iz 3 škole - Tehničke škole Sisak, Industrijsko-obrtničke škole Sisak i Srednje škole Novska. Ovo je izvrsna prilika da naši učenici pokažu svoje znanje, vještine i sposobnosti u pripremi automobila za utrku", rekao je na konferenciji sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Spomenuo je kako je sisačka tehnička škola ujedno jedna od najuspješnijih hrvatskih škola u područjima elektrotehnike i računalstva. Imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva u sklopu kojega razvija nova zanimanja i smjerove obrazovanja poput tehničara za razvoj videoigara i tehničara za robotiku.

"Imamo izvrsne srednje škole i jedinstveno obrazovanje u Hrvatskoj. U Tehničkoj školi Sisak imamo smjer tehničara za robotiku i tehničara za razvoj videoigara, a u Srednjoj školi Novska smjer za razvoj videoigara. Zaista možemo reći da smo po tome jedinstveni u Hrvatskoj i da u našoj županiji pružamo najkvalitetnije i najbolje srednjoškolsko obrazovanje", zaključio je Celjak.

Inicijator manifestacije, prof. Stevče Arsoski rekao je kako se desetom utrkom zaključuje jedan ciklus utrka, a ujedno otvara i mogućnost nastavka manifestacije kroz novi tehnološki iskorak na vozilima. Ujedno je optimistički najavio kako je, nakon pobjede na prvoj utrci, došlo vrijeme da se Tehnička škola Sisak nakon deset godina potvrdi novom pobjedom.

Program 10. jubilarne utrke solarnih automobila počinje u četvrtak, 21. rujna, u petak, 22. rujna održat će se revijalna vožnja solarnih automobila ulicama Siska. Svečano otvorenje Utrke je u subotu, 23. rujna ispred Hotela Panonija, a po završetku utrke slijedi proglašenje pobjednika.