UOČI KONFERENCIJE

Sirijsko nacionalno vijeće napustilo opozicijsku koaliciju

21.01.2014 u 11:06

Bionic
Reading

Podsjetivši na dogovor opozicije o 'neprihvaćanju nikakvog dijaloga s režimom', iz Vijeća tvrde da je prihvaćanjem sudjelovanja na drugoj ženevskoj konferenciji prekršen statut Koalicije opozicijskih i revolucionarnih snaga Sirije

Sirijsko nacionalno vijeće povuklo se iz članstva u zajedničkoj Koaliciji opozicijskih i revolucionarnih snaga Sirije, a razlog za taj potez je prihvaćanje poziva za sudjelovanje na Drugoj mirovnoj konferenciji u Ženevi od Koalicije, prenosi Anadolu Agency (AA).

U pisanom priopćenju Vijeća, koje potpisuje njegov predsjednik George Sabra, ističe se da se Vijeće povlači iz svih organa Koalicije.

Podsjetivši na dogovor opozicije o 'neprihvaćanju dijaloga s režimom', iz Vijeća tvrde da je prihvaćanjem sudjelovanja na drugoj ženevskoj konferenciji prekršen statut Koalicije.

Nacionalno vijeće je sa svojih 25 članova, od ukupno 121 člana skupštine, najbrojnija organizacija u sklopu Koalicije.

Podsjećamo da je nakon reizbora Ahmeda al-Jarbe na poziciji predsjednika Koalicije, uz različita obrazloženja Koaliciju napustilo ukupno 40 osoba.

Iran ne vjeruje u uspjeh Ženeve II

Izgledi za prekid sirijskog sukoba na mirovnoj konferenciji prozvanoj Ženeva II nisu 'tako veliki' bez sudjelovanja Irana, glavnog regionalnog saveznika Damaska, ocijenio je u utorak visoki iranski dužnosnik.

'Svi znaju da bez Irana izgledi za postizanje pravog rješenja u Siriji nisu tako veliki', komentirao je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abas Araghči odgovarajući na pitanje državne televizije, nakon što je UN povukao poziv Teheranu da sudjeluje u radu te konferencije zakazane za srijedu.

'Jasno je da se rješenje sirijskog pitanja ne može pronaći ako u procesu ne sudjeluju sve utjecajne strane', dodao je.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska koji žele odlazak Bašara al-Asada, uvjetuju svoj dolazak u Švicarsku iranskom potporom demokratskoj tranziciji u Siriji, a sirijska oporba zaprijetila je bojkotom konferencije ako Iran bude sudjelovao na njoj.

Teheran optužuju za vojnu i financijsku pomoć sirijskom režimu u sukobu u kojemu je od ožujka 2011. poginulo više od 130.000 ljudi.

'Bili smo spremni sudjelovati na konferenciji Ženevi II i preuzeti našu zadaću, ali ne prihvaćamo uvjet kojim bi se zadanim parametrima ograničavalo rješenje', protumačio je diplomat.

Iran nije htio potpisati završno priopćenje s prve konferencije u Ženevi održane u lipnju 2012. u kojoj se poziva na sastavljanje prijelazne vlade s 'punim izvršnim ovlastima', što znači da bi Bašar al-Asad izgubio dobar dio, pa i sve svoje ovlasti. No predsjednik Asad u ekskluzivnom je razgovoru za AFP u nedjelju izjavio da ima 'velike izglede' da se ove godine ponovo kandidira na predsjedničkim izborima.

'Nećemo sudjelovati na pregovorima i čekamo da vidimo kako će (sudionici) moći jednostrano postići dogovor', dodao je Araghči.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je nepozivanje Irana u Ženevu 'pogreška', ali da to ipak nije 'katastrofa'.