POZIV IZ MOSKVE

Sirijski diktator bi pregovore - ali ustanici neće

30.01.2012 u 14:53

Bionic
Reading

Vlasti Sirije pristale su pregovarati s pobunjenicima na neutralnom terenu u Moskvi. Vijest je danas objavio ruski MVP, nakon što je konačno ishodio suglasnost sirijskog režima. No pobunjenici su odmah odgovorili da nisu ni primili poziv iz Moskve, a i da jesu - primirje ih ne zanima

Moskva tvrdi da je poziv je upućen 'svim oporbenim grupama'. Ruski diplomati naglašavaju da je riječ o 'neformalnom susretu bez ikakvih prethodnih uvjeta'. Nije precizirano koliko ljudi može doći i kakav treba biti njihov status unutar pobunjeničke skupine. Kao glavne antirežimske sile navedene su Slobodna vojska Sirije i Sirijsko nacionalno vijeće.

Pobunjenici su preko Reutersa poručili da je to 'samo pokušaj pritiska na UN-ovo Vijeće sigurnosti koje se sprema vijećati o Siriji. Spremni su početi pregovore tek kada al-Assad odstupi. Potonjem, pak, tako nešto nije opcija.

Rusija se kao članica Vijeća sigurnosti UN-a oštro suprotstavlja međunarodnoj vojnoj intervenciji u Siriju, koja je jedan od glavnih kupaca ruskog oružja. U Vijeću ima podršku Kine, koja se također zalaže za načelo nemiješanja u unutarnje poslove suverenih država. Obje države lani nisu udarile veto kada je Vijeće sigurnosti odobrilo zračnu intervenciju u Libiji. No Moskva upozorava da tako neće biti u slučaju Sirije. Ukoliko bi uspjeli diplomatski spriječiti da još jedna bliskoistočna zemlja otklizi u totalni rat, ruski diplomati ostvarili bi velik uspjeh i dokazali da postoje alternativni načini prevladavanja kriza u muslimanskom svijetu, za razliku od scenarija koji su zadesili Afganistan, Irak, ili Libiju. Doduše, sirijski režim na pregovore je pristao tek sada, kada su pobunjenici doprli nadomak centra glavnog grada Damaska.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov nedavno je optužio zapadne sile da raspiruju šijitsko-sunitske konflikte unutar pojasa muslimanskih zemalja. Sirijom diktatorski vlada režim koji proizlazi iz šijitske manjine, a najveća većinski šijitska zemlja svijeta je Iran (za razliku od Egipta, ili Saudijske Arabije, ključnog američkog saveznika u regiji).

Od ožujka naovamo, sirijski politički nemiri prerasli su u građanski rat u kojem je dosad, prema UN-ovim procjenama, izginulo najmanje 5.400 ljudi. Dosad najjače borbe izbile su proteklog vikenda nakon što su ustanici protiv režima Bašara al-Assada zauzeli čak i nekoliko kvartova Damaska, ali su se ubrzo povukli. No tvrde da su pritom uspjeli osujetiti avionski bijeg Al-Assadove obitelji iz zemlje.