EGZODUS

Sirijski civili bježe pred borbama

04.03.2017 u 22:42

Bionic
Reading

Deseci tisuća civila s najnužnijom prtljagom bježe pred silovitim borbama što prate napredovanje sirijske vojske koju saveznica Rusija podupire u sukobu s džihadistima skupine Islamske države (IS) u pokrajini Alepu

Od prošlog tjedna "više od 30.000 civila, uglavnom žena i djece, pobjeglo je pred vojskom koja napreduje" na istoku pokrajine Alepa, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Velik broj civila, većinom žene i djeca, u automobilima, na motociklima i u dostavnim vozilima išao je u subotu prema Minbeju, koji je u rukama Sirijskih demokratskih snaga (FDS, savez kurdskih i arapskih boraca), izvijestio je AFP.

"Stanje je jako teško. Izbjeglo je više od 40.000 ljudi i taj će broj rasti zbog borba između režima i Daesh-a", što je arapska kratica za IS, rekao je za AFP Ibrahim al Qouftane, jedan od predsjednika civilne uprave u Minbeju.

"Izašli smo iz kuće praznih ruku, bez goriva, bez kruha. Naša su djeca gladna", rekla je Joumana (25) koja je s dvoje djece napustila svoje selo u rukama IS-a.

Džihadisti IS-a su zauzeli velik dio jugoistoka pokrajine Alepa. Snage režima Bashara al-Assada su u siječnju, uz potporu sirijskog i ruskog zrakoplovstva, povele ofenzivu kako bi ih potisnule iz pokrajine.

Vladine snage su u subotu oslobodile 15 sela i gradova u pokrajini, objavila je Sana. Borbe su bile silovite, javio je SOHR, ali nije naveo broj poginulih.

Stanje u Minbeju moglo bi se pogoršati, upozorio je ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahmane: "U gradu su već desetci tisuća izbjeglica koji su pobjegli od ranijih sukoba".

"Bit će teško smjestiti novi val izbjeglica", dodao je.