ZATVORENA GRANICA PREMA JORDANU

Sirijska vojska krvavo ugušila prosvjede u Deri

25.04.2011 u 14:16

Bionic
Reading

Više osoba je ubijeno i ranjeno u Deri, na jugu Sirije, u koju je u ponedjeljak ujutro ušlo više od 3000 pripadnika snaga sigurnosti uz potporu oklopnih vozila, izvijestili su aktivisti za ljudska prava u telefonskom razgovoru s francuskom novinskom agencijom

"Ima mrtvih i ranjenih", rekao je aktivist koji je uspio uspostaviti telefonsku vezu s Derom. Dodao je da stanovnici ne mogu potvrditi broj mrtvih jer "ne mogu izvući trupla koja leže na ulici". "Snajperi su na krovovima zgrada, a tenkovi u središtu grada", dodao je.

"Stotine pripadnika sigurnosne službe ušle su u grad u pratnji tenkova i oklopnih vozila", rekao je aktivist. "Opskrba strujom je u prekidu, a telefonska komunikacija je gotovo nemoguća", rekao je.

Prosvjedi protiv sirijskog režima počeli su upravo u Deri 15. ožujka, a od tada su se proširili diljem zemlje. Snage sigurnosti brutalno se obračunavaju s prosvjednicima, ab roj poginulih od početka prosvjeda popeo na 361, po podacima koje je prikupio France Presse.

SIRIJA ZATVORILA GRANICU PREMA JORDANU

jordanski ministar informiranja Taher Advan izjavio je kako je Sirija u ponedjaljak zatvorila svoju granicu prema Jordanu, samo nekoliko sati pošto su sirijski vojnici tenkovima ušli u grad Deru, na jugu Sirije, središte demokratskih prosvjeda u toj zemlji.

Oko 3.000 vojnika rano je jutros tenkovima ušlo u Deru. Ondje su zauzeli položaje u centru i po krovovima postavili snajperiste, rekli su prosvjednici u telefonskom razgovoru s novinarom France pressea.

Najmanje pet osoba smrtno je stradalo u ponedjeljak ujutro u Deri, nakon upada u taj grad sirijskih vojnih snaga. Prosvjednici u Siriji demonstriraju od 15. ožujka, tražeći ukidanje izvanrednog stanja, koje je bilo na snazi 48 godina, odlazak predsjednika Bašara al-Asada i demokratske reforme. Izvanredno stanje službeno je ukinuto dekretima što ih je u petak donio predsjednik Al-Asad.