KOMPROMIS ZA PRIJELAZNO RAZDOBLJE

Sirijska oporba spremna prihvatiti Asadovog suradnika

24.07.2012 u 12:42

Bionic
Reading

Ljevičarski disident George Sabra, jedan od vođa oporbe u Siriji protiv režima Bašara al Asada, izjavio je u utorak da opozicija pristaje na to da Asad ode s vlasti, ali da ga zamijeni neki diktatorov suradnik

'Mogli bismo pristati na zamjenu Asada nekim čovjekom iz njegova okruženja koji bi upravljao zemljom u prijelaznom periodu, kao što je to bio slučaj u Jemenu', izjavio je Sabra, jedan od istaknutijih članova koalicije nazvane Sirijsko nacionalno vijeće.
Sabra vjeruje da bi takav ishod zaustavio ratna stradanja u Siriji u kojima je tijekom 18 mjeseci poginulo oko 17 tisuća ljudi. To bi vjerojatno značilo da bi Asad mogao izbjeći sudski proces, ili čak nasilnu smrt kakva je snašla libijskog diktatora Muamara Gadafija. Iz informacija koje prenose svjetski mediji nije jasno bi li se Asad mogao kandidirati na demokratskim izborima koje bi trebao osigurati taj prijelazni period. No Asad i dalje odbija predati vlast, premda mu ni Rusija više ne drži stranu onako čvrsto kao u proteklim mjesecima. 

U Jemenu je, podsjetimo, tijekom lanjskih nemira odstupio predsjednik Ali Abdullah Saleh, ali je zadržao titulu počasnog predsjednika i stekao imunitet od progona. Otišao je na liječenje u SAD, a vlast je prepustio svom potpredsjedniku, Abdu Rabbuhu Mansuru Al-Hadiju, do idućih izbora 2014. godine.