prijete silom

Sirija i Iran traže da SAD napusti sirijski teritorij

18.03.2019 u 18:08

Bionic
Reading

Iran i Sirija su u ponedjeljak zatražili od SAD-a da povuče svoje vojnike iz Sirije, a službeni Damask je također kurdskim snagama, koje uživaju američku potporu, zaprijetio vojnim porazom ukoliko ne pristanu na povratak državnih vlasti.

Iranski i sirijski vojni zapovjednici oglasili su se nakon sastanka u Damasku, na kojem je sudjelovao i njihov irački kolega, objavivši da će sirijska granica uskoro ponovo biti otvorena. Na sastanku je data puna potpora predsjedniku Bašaru al-Asadu i vodstvu u Teheranu.

SAD je prošli mjesec objavio da će u Siriji ipak zadržati neke snage, suprotno ranijoj odluci da ih sve povuče nakon vojnog poraza Islamske države.

SAD je rasporedio zračne snage i neke kopnene postrojbe kao potporu prokurdskim Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje bi uskoro trebale zauzeti posljednju džihadističku enklavu u istočnoj Siriji.

"Jedina preostala karta Amerikanaca i njihovih saveznika je SDF. S njima će se sirijska država obračunati na dva načina: nacionalnim pomirenjem ili oslobađanjem područja koja kontroliraju putem sile", kazao je sirijski ministar obrane Ali Abdulah Ajub.

Američka nazočnost, nastavio je, je "ilegalna" i mi je "odbacujemo".