AKCIJA OFFSIDE

Širić tvrdi da nije naplaćivao 'pošteno suđenje'

23.01.2014 u 12:22

Bionic
Reading

Bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željko Širić odbacio je na početku suđenja USKOK-ove optužbe da je uzimao novac za 'pošteno suđenje' na prvoligaškim utakmicama.

Krivnju je negirao i bivši tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer kojega se tereti da se sa Širićem dogovorio da za 15 tisuća eura po sezoni 'pošteno' sudi njegovu klubu.

No, optužba tvrdi da je dvostruko veći iznos Širiću dao tadašnji predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš koji je u tom slučaju preuzeo ulogu prikrivenog istražitelja.

USKOK-ov tužitelj Tonči Petković kazao je da će tijekom suđenja dokazati da je Širić od Maleša dobio 30.000 eura mita, kao i da je Šprajcera tražio 15.000 eura po sezoni.

No, Širićev odvjetnik Krešimir Vilajtović tvrdi da je USKOK u optužnici promašio pravnu kvalifikaciju jer Širić nije bio odgovorna osoba, kao i da je optužnica utemeljena na nezakonitim dokazima.

I Šprajcerov odvjetnik Mijo Golub tvrdi da tužiteljstvo nema dokaza protiv njegovog branjenika te da je motiv jedinog svjedoka vrlo sumnjiv.

U sudnici je preslušan i dio tajno snimljenog razgovora Širića i Maleša iz prosinca 2011. u jednom splitskom hotelu kojima tužiteljstvo želi dokazati primanje mita. Maleš, među ostalim, govori da Hajduk ne smije dopustiti da ih Split pretekne i da moraju biti drugi. Spominje i iznose koje 'može imati' i 'donijeti do Zagreba', s čime se Širić složio.

Optužnicom protiv nogometnih dužnosnika bio je obuhvaćen i bivši nogometni sudac Stjepan Djedović, no njemu će se, zbog pretrpljenog moždanog udara suditi odvojeno.

Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije 'Offside' u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica. Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima. Šestorica optuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s USKOK-om, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica - bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič