buktinja u centru grada

Vatrogasni zapovjednik o zagrebačkom požaru: Da nije bilo zabatnih zidova, ne bi bilo Berislavićeve ulice

19.07.2022 u 09:09

Bionic
Reading

Zagrebački vatrogasci uspješno su ugasili požar koji je u ponedjeljak oko 22 sata buknuo na krovištu stambene zgrade u Berislavićevoj ulici, uz park Zrinjevac. Uzrok požara još se ne zna

Vatrogasci su na krovištu zatekli buktinju površine 30 x 12 metara. Aktivno gašenje trajalo je do 1 sat ujutro, nakon čega se krenulo s raščišćavanjem izgorjelog krova. Manji plamen u potkrovlju pojavio se opet oko 5 sati, javlja HRT, čija je reporterka razgovarala sa zapovjednikom smjene Javne vatrogasne postrojbe Miroslavom Merćepom.

'Pojava manjeg plamena prilikom raščišćavanja standardni je slučaj kod ovako starih zgrada. Budući da ima greda i trstike, postoje jezgre požara koje se mogu pojaviti. Rasplamsavanje se dogodilo oko 5 sati, a imali smo jedno i oko 1.30 do 2, koje se čak probilo i u jedan stan', kazao je Merćep.

Dodao je kako očekuju da će s raščišćavanjem završiti u poslijepodnevnim satima. Merćep je rekao i da postoji mogućnost od sekundarnih šteta za stanove koji se nalaze odmah ispod krovišta, s obzirom na količinu vode koja je potrošena za gašenje. Međutim tu štetu mogu povećati zaostali požari u trstici, od kojih se jedan probio u stan. Na pitanje u kakvom je stanju krovište, odgovorio je da je ono potpuno uništeno, ali da međukatna konstrukcija, deka, još uvijek ima svoj integritet.

  • +40
Na krovištu zgrade na Zrinjevcu buknuo požar Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Postoje dva zabatna zida koja su spriječila širenje požara. Da nije njih, ne bi bilo Berislavićeve ulice. Sa strane Zrinjevca uz Arheološki muzej vatra se nije proširila, a uz zgradu na adresi Berislavićeva 4 proširila se neznatno i spriječena je veća šteta', kazao je Merćep za HRT. Potvrdio je da nitko nije stradao. Ljudi su napustili zgrade i prije dolaska vatrogasaca nakon što su ugledali dim. Vatrogasci pak danas nadoknađuju izgubljenu tekućinu.

Merćep je napomenuo da su i druge službe brzo reagirale te su isključeni vodovi za napajanje tramvaja i javna rasvjeta. 'Na mjesto događaja u 9 sati dolazi ekipa za očevid, ali malo je čudno to što je zgrada nedavno obnovljena. Viđene su OSB ploče u jednom dijelu. Teško je nešto konkretno reći u ovom trenutku', zaključio je Merćep.

Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrović