siniša jenkač

Majstor karatea kojeg je tužio Pripuz: Tko je političar koji je pretukao hrvatskog vojnika

17.06.2024 u 15:55

Bionic
Reading

HDZ-ov gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač (45) sudjelovao je u nedjelju u tučnjavi u Orehovcu u kojoj je ozlijedio pripadnika Hrvatske vojske (52). Zavirili smo u njegovu biografiju

Kako su prenijeli domaći mediji, Jenkač je u subotu navečer došao u Društveni dom u Orehovcu, a pri dolasku je zagradio neka od vozila koja su došla prije njega. Jedan od vlasnika blokiranih vozila, pripadnik Hrvatske vojske, oko 1 sat noću apelirao je na okupljene da maknu vozilo koje ga je blokiralo jer je morao hitno otići, a nakon što se Jenkač oglušio na taj apel, zaprijetio je da će nožem izbušiti gume. Tada je Jenkač izašao i, kako pišu Varaždinske vijesti, došlo je prvo do verbalnog, a zatim i do fizičkog sukoba u kojem je vojnik izvukao deblji kraj, što ne čudi s obzirom na to da je gradonačelnik nosilac crnog pojasa u karateu. Ozlijeđenom vojniku pružena je pomoć u varaždinskoj bolnici, a utvrđene su mu lakše tjelesne ozljede.

Kako je policija izvijestila, Jenkač se udaljio s mjesta događaja, a naknadno se pojavio u policijskoj postaji. Za nekoliko medija je potvrdio da je sudjelovao u incidentu te je naveo da mu je žao, a druge izjave nije želio davati zato što je istraga još u tijeku. A tko je zapravo Siniša Jenkač?

Dugogodišnji gradonačelnik Novog Marofa nalazi se na čelu tog grada od 2015., a rođen je 1978. u Varaždinu te živi u Ključu, naselju u sklopu Novog Marofa. Prema podacima iz službene biografije, završio je Elektrostrojarsku školu – smjer tehničar za elektroniku - te je apsolvent na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Navodi i da se dodatno obrazovao pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te da je stručno osposobljen za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza u unutarnjem i međunarodnom cestovnom prometu i sigurnosni savjetnik za prijevoz opasnih tvari cestom i željeznicom.

Više od 20 godina aktivno se bavi karateom i nositelj je crnog pojasa 3. DAN, a kao svoj najveći uspjeh ističe srebrnu medalju s Europskog prvenstva 2000., zbog čega je, kako navodi, proglašen za najboljeg sportaša Novog Marofa te godine. Također je završio Olimpijsku akademiju za trenera karatea.

  • +8
Siniša Jenkač Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Od 1996. godine radi u tvrtki Trans Commerce na poslovima organizacije poslovanja i logistike, a 2005. osnovao je tvrtku za iznajmljivanje plovila. Na čelo Novog Marofa došao je na prijevremenim izborima 2015. te je svoj mandat potvrdio na redovnim izborima 2017. i 2021., oba puta u prvom krugu s više od 60 posto osvojenih glasova. U prošlom je sazivu bio saborski zastupnik u Klubu HDZ-a, a uspio je ostvariti saborski mandat sa zadnjeg, 14. mjesta na listi jer je po preferencijalnim glasovima bio trećeplasirani. Isto nije uspio ponoviti na ovogodišnjim izborima, na kojima je bio na desetom mjestu na HDZ-ovoj listi.

Iz prošlog saziva Sabora pamti se da je Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučivalo o skidanju imuniteta Jenkaču zbog tužbe koju je protiv njega podnio poduzetnik Petar Pripuz, no njegov zahtjev je odbijen zbog dugogodišnje prakse da se zastupnicima ne skida imunitet zbog tužbi za klevetu. Pripuz je, naime, Jenkača tužio zbog izjave koju je ovaj dao godinu prije na lokalnom radiju.

Kredit, stan, pozajmica...

U imovinskoj kartici, koju je uredno dopunio početkom 2024., Jenkač navodi da dužnost gradonačelnika obnaša volonterski, a tada je još plaću u iznosu od 2188 eura primao kao saborski zastupnik. Također navodi da mjesečno dobiva 199,10 eura pod stavkom 'Primici koji se ne smatraju dohotkom i primici na koje se ne plaća porez na dohodak'. Navodi i da mu je supruga nezaposlena nakon što joj je u kolovozu prošle godine isplaćena zadnja porodiljna naknada, a da mjesečno prima 220,72 eura od osiguranja.

Iz 2022. ima kredit u iznosu od 59.963,41 eura, za koji plaća mjesečnu ratu od 405,22 eura. Među potraživanjima navodi pozajmicu od 110.628,71 eura, ali ne navodi kome je posudio novac. Od nekretnina ima stan u Varaždinu od 66,30 četvornih metara, vrijedan 132.500 eura, koji je kupio dijelom vlastitim novcem, a dijelom kreditom. Supruga mu ima auto Peugeot 2008 iz 2017. procijenjene vrijednosti 13.000 eura. Navodi da ima štednju u iznosu od 3000 eura, a supruga ima ušteđenih 6000 eura.

Od prošle godine zapamćen je kao jedan od nekoliko HDZ-ovih gradonačelnika koji su išli protiv jednog od glavnih izbornih aduta te stranke za ovogodišnje parlamentarne izbore, a koji su se povukli, vjerojatno pod pritiskom iz stranačke središnjice. Naime HDZ-ova je saborska većina prošle godine, u sklopu porezne reforme, ukinula prirez, koji je do tada bio prihod gradova i općina, a njima je omogućeno da sami određuju porez na dohodak. Nakon što su neki gradonačelnici koji nisu iz HDZ-a, prvenstveno zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, najavili da će morati podići stopu poreza na dohodak da bi kompenzirali ono što su izgubili ukidanjem prireza, HDZ je pokrenuo kampanju u kojoj je tvrdio da nijedan grad kojem je na čelu HDZ-ovac neće podići porez na dohodak. No Novi Marof bio je jedan od HDZ-ovih gradova koji se oglušio na to, a Jenkač je zdušno branio odluku o povećanju poreza na dohodak u tom gradu.

'Odluka je jednoglasno usvojena. Čak se niti jedan gradski vijećnik nije javio za raspravu, nisam nikoga morao uvjeravati u ispravnost te odluke. Naravno da sam sa svojim suradnicima analizirao, vagali smo kako bismo mogli proći bez dizanja stope poreza na dohodak, ali shvatili smo da bi to teško išlo', govorio je tada Jenkač za Novi list. Tada je tvrdio da ni uz povećanje poreza na dohodak neće uspjeti kompenzirati gubitak koji će nastati ukidanjem prireza jer su gradski troškovi znatno porasli u prethodnih nekoliko godina. No 20-ak dana kasnije Gradsko vijeće donijelo je novu odluku kojom se podignute stope poreza na dohodak vratilo na prijašnju razinu.

Lokalni evaraždin prije mjesec dana je pisao da će Jenkač ipak ući u ovaj saziv Sabora, ali tako da će on i Goran Kaniški podijeliti mandat umjesto aktualnog varaždinskog župana Anđelka Stričaka, jer zbog dužnosti župana on ne može ujedno biti saborski zastupnik, i to tako da će Kaniški prve dvije godine biti u Saboru, a Jenkač druge dvije. Hoće li fizički obračun s hrvatskim vojnikom utjecati na to da izgubi svoje dvije godine u Saboru, ostaje vidjeti, a vjerojatno će ovisiti i o tome kako će se odvijati eventualni sudski postupak, jer ga policija trenutno sumnjiči zbog pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede.