TRI DIMENZIJE

Singularity

01.06.2010 u 15:45

Bionic
Reading

Odličan spoj znanstvene fantastike i originalne priče držat će vas napetim prilikom igranja ovog ljetnog hita

Singularity je još jedan vrlo zanimljiv naslov programera iz Raven Softwera koji su se već dokazali na igrama kao što su Marvel Ultimate Alliance i Quake 4. Po vokaciji pucačina iz prvog lica, Singularity posjeduje originalnu znanstvenofantastičnu priču s vrlo zanimljivom igraćom mehanikom. Naime, u igri imate mogućnost upravljanja vremenom. Igru bismo baš zbog toga mogli usporediti s još jednim sci-fi naslovom koji nas je, budimo iskreni, pomalo razočarao. Vjerojatno pogađate na koju igru mislim…

Ali nismo ovdje da uspoređujemo Singularity i Wolfenstein (ups), nego da vam pokušamo što bolje dočarati nadolazeću igru. Kao što je već prethodno napomenuto, naglasak je stavljen na zanimljiv scenarij koji bi trebao biti jedan od glavnih aduta da igru završite u dahu. Radnja se odvija na malenom otoku imena Katorga 12 koji se nalazi u neposrednoj blizini ruske obale. Taj otok je za vrijeme Staljinova režima odnosno hladnog rata bio tajni vojni poligon za testiranje raznih oružja, između ostalog i onih za masovno uništenje. Sva ta oružja posjedovali su i njihovi tadašnji oponenti, tako da je Rusima trebalo nešto specijalno, nešto čime bi omjer povećali u svoju korist.

Tako je otkriven Element 99. Više od pedeset godina to je mjesto bilo zapečaćeno te izbrisano iz sjećanja ljudi da je ikada postojalo. Naravno, sve do 2010. godine i otkrića otoka od strane američke vojske, koja šalje naoružani odred kako bi ga pobliže istražio. U Singularityju Element 99 je novi izvor energije, koji se u krivim rukama može pretvoriti u moćno oružje. Jedina nuspojava od korištenja te energije je mogućnost upravljanja vremenom. Kada su Rusi to shvatili počeli su raditi eksperimente, a pritom nisu poštivali sigurnosne protokole. Rezultat toga je opskurni izgled Katorge 12.

Vi igrate u ulozi jednog člana te ekspedicije, pilota aviona imena Nate Ranco. Ekipa je zadužena da istraži to zapušteno područje nalik Černobilu koje je u konstantnom procijepu između 1950. i 2010. godine. Kako se vaš avion približava otoku, nekakve nerazjašnjene smetnje na nebu dovode do pada aviona, a ono što se na početku činilo kao rutinska operacija, pretvorit će se grčevitu borbu za opstanak te ispravljanje grijehova iz prošlosti. Nakon prisilnog slijetanja polako dolazite sebi te shvatite da oko ruke imate zamotan TMD. S pričom ćemo tu stati kako vam ne bismo pokvarili igru.  

TMD ili Time Manipulation Device je ustvari esencija koja Singularity odvaja od ostalih pucačina iz prvog lica. S tim uređajem Nate ima mogućnost zamrzavati objekte u sadašnjosti, premotati ih u prošlost ili ih prebaciti u budućnost. Mora se priznati, vrlo zgodna stvarčica. Nate će tu stvarčicu koristiti za razne aktivnosti. Primjerice, moći će manipulirati raznim objektima tipa željezne bačve koje će odlično poslužiti za otvaranje vrata. Poanta je u tome što je u sadašnjosti ta bačva potpuno korodirala, tako da ćete ju morati prvo vratiti u prošlost da  biste ju zatim punu ulja bacili u zrak pucajući po njoj te tako proizveli željenu eksploziju.

Ali vrata nisu jedina briga koju će Nate imati na otoku. Kako vrijeme fluktuira između pedesetih godina prošlog stoljeća i sadašnjosti, borit ćete se protiv modernih vojnika i mutiranih životinja pa sve do žilavih Rusa koji čuvaju područje oko centra za istraživanje. TMD će biti vaš neizostavni alat u gotovo svakoj prilici jer ćete pomoću njega popravljati razrušene mostove, uništavati dobro utabane staze te pretvarati vojnike u pepeo bacajući ih u budućnost.

Još jedno zanimljivo pomagalo bit će vaš Chronolight, lampa koja osvjetljava prošlost. To znači da ćete pomoću nje moći vidjeti stare mape, projekcije i memoare koji će vam pomoći da shvatite što se tu dogodilo prije šezdesetak godina. Zanimljiva priča i zabavan gameplay trebali bi biti dobra garancija za uspjeh ovog naslova na tržištu. No kakav će biti gotov proizvod, saznat ćemo krajem mjeseca srpnja kada bi se igra trebala pojaviti na PC-u i konzolama nove generacije.   

Singularity gameplay