sastanak s ministrom

Sindikati u zdravstvu ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća

19.08.2019 u 12:22

Bionic
Reading

Uoči sastanka s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak da sindikati ne odustaju od povećanja plaća koje je dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora, inače će pokrenuti sindikalne akcije

'Želimo dobiti ono što smo parafirali - povećanje plaća za tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja, što godišnje iznosi oko 400 milijuna kuna', rekao je Topolnjak Hini.

Sinidkati očekuju prihvaćanje povećanja plaća

Očekuje da će sindikalni predstavnici s Kujundžićem u utorak nastaviti razgovarati sa startnih pozicija na kojima su pregovori prekinuti, po kojima je 3-postotno povećanje trebalo ići od 1. kolovoza, a 4-postotno od 1. listopada ove godine.

'Ako Vlada to ne prihvati i bude držala figu u džepu, naši zahtjevi bit će veći. Očekujemo da se Kujundžić izjasni o stavu Vlade i o tome što možemo očekivati. Tražimo da pregovori idu bržim tempom kako bi ih završili do 15. rujna, a ako se to ne dogodi naša tijela odlučit će o pokretanju sindikalnih akcija', kaže Topolnjak.

Predsjednica Glavnog vijeća Samostalnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara Anica Prašnjak očekuje da u Ministarstvu zdravstva sindikati dobiju definitivan odgovor što je Vlada odlučila napraviti kako bi se prepoznale potrebe zaposlenih u zdravstvu, ponajviše medicinskih sestara i liječnika, koji su vrlo tražena roba na europskim tržištu.

'Ono što se više traži ima i veću cijenu, a u ovom su trenutku najtraženije medicinske sestre. Treba zadržati naše ljude, a da bi to bilo moguće nužno je podizanje cijene rada', poručuje Prašnjak.

Kujundžić moli sindikate za strpljenje

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavljuje da će sindikate zamoliti za strpljenje, da sačekaju 15 do 20 dana dok Ministarstvo financija ne napravi izračune i Vlada o tome ne postigne suglasje. Uvjeren je da će Vlada odluku o povećanju plaća u zdravstvu donijeti u idućih mjesec dana.

Ističe kako je povećanje plaća zaposlenima u zdravstvu za 3+4 posto 'minimum minimuma' koji treba prihvatiti kako bi liječnike i medicinske sestre zadržali u Hrvatskoj te je zahvalan što sindikati nisu štrajkali tijekom turističke sezone.

U Ministarstvu zdravstva potpisano je 31. srpnja produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata, no Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.

U pregovorima s Ministarstvom sudjelovali su Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, te predstavnica Hrvatske liječničke komore, ali bez prava potpisivanja ugovora.