javno zdravstvo

Razlika u službenim brojkama koliko je liječnika u Hrvatskoj; za čak 1434

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.08.2019 09:25
  • Objavljeno 16.08.2019 u 09:25
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U javnom zdravstvenom sustavu RH trenutačno je zaposleno 13.613 liječnika, kažu iz Hrvatske liječničke komore (HLK) a prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) u hrvatskom je zdravstvu 15.047 liječnika, piše u petak Večernji list

Na pitanje otkud razlika od 1434 liječnika u podacima, iz HLK-a kažu da oni govore o trenutačnom broju zaposlenih liječnika u našem zdravstvu. Dodali su da je od spomenutih 13.613 liječnika njih 271 u mirovini te da su zaposleni na četiri sata dnevno.

Večernji list piše da unatoč ponavljanim upitima i pozivima na više adresa unutar HZJZ-a nije do zaključenja izdanja dobio odgovor ni objašnjenje, napominjući da su podaci zavoda za prošlu godinu ali da je malo vjerojatno da je toliki broj doktora medicine u sedam mjeseci ove godine otišao iz sustava.

Kada se kompariraju podaci o broju zaposlenih liječnika unazad dvije godine, prema registru HZJZ-a, lani je u javnom zdravstvenom sustavu zaposleno 200 liječnika. Također godinama unazad isti taj registar bilježi kontinuirano povećanje liječnika zaposlenih u hrvatskom zdravstvu.

Ako se držimo HZJZ-ovih podataka ispada da je u Hrvatskoj prošle godine bio jedan liječnik na 272 stanovnika. Prema tom podatku smo u europskom prosjeku. Kada je riječ o medicinskim sestrama, o njihovu manjku i masovnom odlasku u inozemstvo svjedoče brojne bolnice. Prema podacima HZJZ-a za prošlu godinu, u sustavu je lani 383 više medicinskih sestara, odnosno tehničara u usporedbi s 2017. ali njihov ukupan broj daleko je od potrebnog i od statističkih prosjeka kada se uspoređujemo s drugim europskim zemljama, piše Večernji list u petak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!