OSOKOLJENI USPJEHOM

Sindikati otvaraju novu frontu: Traže da se povlaštene mirovine isplaćuju iz proračuna

22.09.2019 u 10:42

Bionic
Reading

Sindikalne vođe Vilim Ribić i Krešimir Sever najavili su da će u razgovorima s Vladom otvoriti i temu mirovina po povlaštenim propisima, za koje smatraju da bi se trebale isplaćivati iz proračuna, a ne iz mirovinskog sustava

Premijerovu odluku da prihvati sve zahtjeve referendumske inicijative “67 je previše” sindikati će iskoristiti i da otvore neka pitanja kojima se Vladina mirovinska reforma nije bavila, piše Večernji list. Ključno pitanje bit će mirovine po povlaštenim propisima, kojih je čak 17 kategorija.

'Ovaj put nismo mogli strpati sve u istu priču, ali ubuduće ćemo na tome sigurno inzistirati. Povlaštene mirovine moraju iz mirovinskog sustava izaći u proračun. Jasno zašto, ne samo radi vidljivosti. Puno je lažnih mirovina, a drugo je pitanje omjera: te su mirovine prosječno dvostruko veće od mirovina ljudi s punim radnim stažom. To je problem svih nas', ističe sindikalist Vilim Ribić.

  • +12
Sindikati održali konferenciju o referendumskom pitanju Inicijative 67 je previše Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Krešimir Sever pojašnjava kako se, kad se govorilo da mirovinskom sustavu godišnje nedostaje oko 17 milijardi kuna za redovitu isplatu mirovina, nije spominjalo da je nešto više od šest milijardi kuna tranzicijski trošak koji su prihvatili upravo uvođenjem trostrukog modela i jedne četvrtine uplate mirovinskog doprinosa obveznoga u drugi stup, zbog čega im nedostaje za isplatu mirovina te povlače novac natrag i pritom plaćaju kamatu. Sever dodaje da, kad država u jednom trenu govori da im nedostaje novca za mirovine, koristi i ovaj tranzicijski trošak i trošak mirovina po posebnim propisima.

Sever dodaje da po sindikatima nacionalne mirovine ne bi trebale biti isplaćivane iz mirovinskog sustava, nego po drugim osnovama socijalnih potpora. A iz mirovinskog sustava i fondova može ići samo onoliko koliko se u njih uplaćuje.