neslužbene informacije

Radnicima će se nuditi izbor: Mirovina sa 65 ili rad do 68. godine života, odustaje se i od jače penalizacije ranijeg umirovljenja

19.09.2019 u 23:07

Bionic
Reading

Uspjeli smo! - uskliknuli su sindikati nakon što je premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade poručio da će potpuno prihvatiti zahtjeve referendumske inicijative “67 je previše”. 'Čuli smo poruku hrvatskih građana', kazao je Plenković i postao peti premijer neke članice EU koja je odustala od povećanja radnog vijeka na 67 godina i vratila ili zadržala dob za odlazak u mirovinu na 65 godina.

Referendum su pokrenule tri sindikalne središnjice: Savez samostalnih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata koji doista imaju veliki razlog za slavlje.

Vlada će odmah pokrenuti hitnu proceduru izmjene mirovinskog zakona, zakona o radu i četiri prateća zakona iz radnog odnosa kojima će potpuno prihvatiti zahtjeve iz sindikalnog referenduma “67 je previše”. Osim od povećanja radnog vijeka, Hrvatska odustaje i od jače penalizacije prijevremenog odlaska u mirovinu što je, gleda li se financijska pozicija budućih umirovljenika, značajan dobitak. Umjesto s 18 posto, odlazak u mirovinu sa 60 godina, to jest pet godina prije uvjeta za punu starosnu mirovinu, kažnjavat će se trajnim smanjenjem mirovine za 12 posto, neslužbeno doznaje Večernji list.

Za jednu godinu penalizacija će biti 2,4 posto. Kompromisno rješenje, koje su bivšem ministru Marku Paviću predlagali sindikati, primijenit će se i na radni vijek, i to tako što će se mijenjati Zakon o radu te prateći zakoni o državnim te lokalnim službenicima, zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju kako bi se svima koji to žele i mogu omogućilo da rade dulje, i to, kako neslužbeno doznaje Večernji, čak do 68 godina, a ne 67 kako je predviđeno u sadašnjem mirovinskom zakonu!

Što će reći sindikati na 68 godina tek treba vidjeti. Prema postojećim zakonima, radni odnos po sili zakona prestaje sa 65 godina. Kompromisno rješenje bi u praksi značilo da će ljudi s navršenih 65 godina moći odlaziti u starosnu mirovinu bez ikakve penalizacije, no jednako tako moći će i neometano raditi do 68 godina ako to žele. Ne ode li u starosnu mirovinu sa 65 godina i izjasni se da želi raditi do 68 godina, a poslodavac ga ne treba, morat će mu uručiti otkaz i isplatiti pripadajuću otpremninu.