TRAŽI SE MIŠLJENJE KOALICIJSKIH PARTNERA

Sindikati i Vlada bez dogovora o referendumu

Sindikalci dolaze na sastanak

Sindikalci dolaze na sastanak

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Šćitar

Predstavnici Vlade i sindikata nisu na današnjem sastanku u Banskim dvorima postigli dogovor o sindikalnom zahtjevu da se ipak održi referendum o izmjenama Zakona o radu, već je za utorak dogovoren novi sastanak sindikata s koalicijskim partnerima.

Vlada, odnosno HDZ, ne može donijeti odluku o referendumu bez koalicijskih partnera pa ćemo se u utorak u 15 sati sastati i s njima, izjavio je novinarima nakon sastanka koordinator sindikalnih središnjica Vilim Ribić

Sindikati su otvoreni za pregovore i kompromis sve do granice na kojoj bi se izgubio smisao njihovih zahtjeva, rekao je Ribić istaknuvši da se mora ispuniti volja 717 tisuća građana koji su potpisali zahtjev za referendum.

Premijerka Jadranka Kosor bila je danas vrlo oprezna u svojim iskazima, kazao je Ribić koji smatra da sindikati ovoga puta u pregovorima s vlašću ne mogu biti izgrani.

'Mi ne možemo biti izigrani jer ako ne bude referenduma imamo plan svojih aktivnosti - to su prosvjedi i generalni štrajk te na kraju, ako se ni tada ne uvaži volja 717 tisuća ljudi, potpisivanje peticije za izvanredne izbore", naglasio je Ribić.

Čelnici sindikalnih središnjica na konferenciji za novinare sredinom ovog tjedna najavili su da će radi ostvarenja prava građana na referendum početkom prosinca održati niz prosvjeda po hrvatskim gradovima te 10. prosinca, na Dan ljudskih prava, organizirati generalni štrajk i veliki prosvjed u Zagrebu.

Ako Vlada ne ispoštuje volju 717 tisuća građana za održavanjem referenduma, sindikati su također spremni organizirati potpisivanje peticije za prijevremene izbore, najavili su tada sindikalci napominjući da će od prosvjeda i štrajka odustati ako s premijerkom Jadrankom Kosor postignu dogovor o održavanju referenduma.

Prema najavama sindikata, nakon Svesindikalnog sabora, koji će se održati 30. studenog, slijedit će serija prosvjeda - 3. prosinca u Rijeci, 4. prosinca u Puli, 6. prosinca u Osijeku i 8. prosinca u Splitu, a prosvjedne bi aktivnosti trebale kulminirati velikim prosvjedom u Zagrebu 10. prosinca, za kada se predviđa održati i generalni štrajk u svim sektorima u kojima ga je moguće organizirati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi