MJESECIMA NE RADE

Sindikat željezare Split najavljuje štrajk glađu

Željezara Split

Željezara Split

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Duje Klaric

Gotovo 480 radnika Željezare Split koji mjesecima ne rade gube strpljenje. Optužili su povjerenike Nezavisnog sindikata, Sindikata metalaca Hrvatske i Hrvatskoga sindikata metalaca da su sklopili pakt s Vladom i poljskim Zlomrexom, da su ih izdali i prodali. Radnici Željezare zahtijevaju žestoke akcije, pa čak i masovne nerede jer smatraju da će na taj način stvoriti situaciju da se o njihovoj tvrtki konačno povede računa

Četvero sindikalnih čelnika, Tonči Mužić, Mladen Bekavac, Jozo Ivančević i Katica Nejašmić, odlučilo je stoga, ako se do kraja ovoga tjedna ne organizira sastanak predstavnika Vlade, Hrvatskoga fonda za privatizaciju, vlasnika Željezare Zmorexa, britanskog fonda Carlson i radnika, u ponedjeljak ili najkasnije u utorak početi štrajkati glađu ispred zgrade Ministarstva gospodarstva u Zagrebu.

'Na sastanku u Vladi 28. kolovoza dogovorili smo rješavanje problema Željezare. Obećano je hitno održavanje novog sastanka 16. rujna na kojemu bi svaka strana iznijela svoju ponudu, zahtjev i stav na temelju čega bi se definirali dalji koraci u ostvarivanju glavnoga cilja, pokretanja proizvodnje', objašnjava Tonči Mužić, povjerenik Nezavisnoga sindikata Brodosplita.

No otad se ništa nije dogodilo. Sindikalisti su svakodnevno od mjerodavnih institucija zahtijevali sastanak i zatražili da im se dostave dopisi koje je Ministarstvo gospodarstva uputilo Zlomrexu i Carlson fondu. Nikakav odgovor nisu dobili, a za dopise im je rečeno da su tajna i da će ih dobiti na uvid na sastanku, piše Večernji.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!