optužbe na račun ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Sindikat upozorava na nezakonitosti u provedbi izobrazbe vozača

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 26.02.2019 12:11
  • Objavljeno 26.02.2019 u 12:11
Predsjednik sindikata Miljenko Gočin

Predsjednik sindikata Miljenko Gočin

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sindikat hrvatskog vozača upozorio je u utorak na nepravilnosti i nesređen sustav provedbe početne i periodične izobrazbe vozača, optužujući Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za nerad, nesposobnost i neprovođenje Zakona o prijevozu u cestovnom prometu

Kako je istaknuo predsjednik sindikata Miljenko Gočin, Ministarstvo, suprotno zakonu, nije uspostavilo sustav ISPOV (Informacijski sustav za praćenje stručnog osposobljavanje vozača) u kojem bi se vodila evidencija o polaznicima početne i periodične izobrazbe vozača.

Kao posljedica, tvrdi, došlo je do puno slučajeva izdavanja lažnih svjedodžbi o periodičnoj izobrazbi vozača, koju je prema direktivi EU-a svakih pet godina dužan proći svaki profesionalni vozač koji prevozi robu ili putnike, odnosno upravlja vozilima težim od 3,5 tone ili vozi više od devet putnika.

'Javna je tajna da se svjedodžbe prodaju i da se mogu kupiti na svakom koraku. Ima i slučajeva Filipinaca koji kao uvozna radna snaga još nisu ni sletjeli u Hrvatsku, a već su ih čekale svjedodžbe da su prošli periodičnu izobrazbu vozača', rekao je Gočin na konferenciji za novinare na Markovu trgu..

Zbog nesređenog sustava MUP upisuje u vozačke dozvole potvrde o izobrazbi, a uopće ne zna jesu li od ovlaštenog centra za obrazovanje. 'Uopće ne znamo koji centri za osposobljavanje imaju ovlasti niti koliko ih ima', upozorio je Gočin.

No, 'čašu je prelilo' dopis Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kaže Gočin, u kojem poručuju kako nema smisla da rade u skladu sa zakonom jer će se Zakon o prijevozu u cestovnom prometu ionako mijenjati.

'To dokazuje da u Ministarstvu nema stručnih ni sposobnih ljudi i da ne rade svoj posao i ne poštuju zakon', ustvrdio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!