TRAŽE OSTOJIĆEVU REAKCIJU

Sindikat policije upozorava na uvjete smještaja policajaca u Slavoniji

04.11.2015 u 17:03

  • +2

Uvjeti smještaja policajaca

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nacionalni sindikat policije

Bionic
Reading

Nacionalni sindikat policije medijima je poslao pismo u kojemu se požalio na kršenje zakona i na loše uvjete smeštaja policajaca koji su u Slavoniji uključeni u osiguravanje prolaska izbjeglica kroz Hrvatsku. Loše uvjete dokumentirali su i fotografijama, a od nadležnih u MUP-u zatražili hitnu reakciju

U pismu Nacionalni sindikat policije tvrdi kako policjaci, iako profesionalno i stručno od početka krize obavljaju svoj posao, nisu plaćeni za prekovremene sate.

'Kao neke od primjera kršenja Zakonskih propisa moramo naglasiti i napomenuti da su u samom početku policijski službenici u službu izvanredno pozivani dva do tri sata prije početka smjene koja je znala početi u tri sata ujutro te trajati istoga dana do 22-23 sata. Na taj način su kolege obavljale službu i po 17, 18, a nekada i 20 sati bez prekida, a koja im nije plaćena u cijelosti', navodi sindikat.

Usto, požalili su se i na uvjete smještaja. 'Je li ljudski živjeti i održavati higijenu ondje gdje za to ne postoje higijenski uvjeti, gdje se u ormarima znaju pronaći živi ili mrtvi miševi, štakori i sl. jer nije obavljena deratizacija prostorija', kažu u sindikatu.

Žale se i kako kolege ne terenu nemaju svu potrebnu opremu poput jakni ili kabanica. 'Tretirate nas kao da mi policijski službenici ne moramo živjeti i raditi u koliko-toliko normalnim uvjetima. Dostojanstvo ste nam sveli na nulu, a od nas tražite nadljudske napore istovremeno svodeći naša prava iz radnog odnosa na marginu', poručuju u sindikatu.

Dodaju kako se u Republici Mađarskoj i nadalje provodi kazneni progon protiv policijskih službenika koji su po njihovu mišljenju (barem su se njihove vlasti tako očitovale) povrijedili Međunarodnu konvenciju o zaštiti državne granice 'te se protiv kolega u istoj državi vodi postupak što je uistinu ozbiljan presedan'.

Također, upozoravaju da od 1. studenoga 2015., policijski službenici na isti način ulaze i u Srbiju. 'Međutim, iskazujemo bojazan da bi se isto ili slično moglo dogoditi i u navedenoj zemlji s obzirom na to da kolege svakodnevno ulaze s oružjem u Srbiju radi potrebe preprate i osiguranja migranata', poručuju iz sindikata.