policajka tužila pjevača

Sindikat policije se uključio u slučaj bećarac i poslao apel građanima

  • Autor: I. I.
  • Zadnja izmjena 28.11.2018 14:14
  • Objavljeno 28.11.2018 u 14:14
Branimir Čolaković

Branimir Čolaković

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Sindikat policije Hrvatske objavio je priopćenje u kojem apelira na građane da se suzdrže od neprimjerenih komentara na društvenim mrežama vezano za policijsku službenicu koja je podigla optužnicu protiv Slavonca Branimira Čolakovića jer je otpjevao uvredljivi bećarac

Priopćenje donosimo u cijelosti.

Sindikat policije Hrvatske ovim putem želi upozoriti na neprimjereni tretman policijske službenice u javnosti dok traje prekršajni postupak zbog vrijeđanja i ponižavanja u kojem je ona oštećena stranka. Apeliramo da se svi, a osobito građani koji komentiraju zbivanja na društvenim mrežama, suzdrže od izricanja paušalnih ocjena te dodatnih uvreda na račun policijske službenice. Nažalost, ovih dana smo svjedočili pravom linču kolegice policajke na društvenim mrežama, uz na stotine, pa i tisuće neprimjerenih komentara.

Želja nam je podsjetiti javnost da svaki oblik neželjenog seksualnog ponašanja usmjeren prema nekoj osobi, pa i verbalne upadice te lascivne dosjetke, predstavljaju seksualno nasilje prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije. Bez ulaženja u meritum sudskog postupka ili prejudiciranja njegovog ishoda, policijska službenica koja se osjetila poniženom nakon incidenta u Valpovu ne smije iz razloga što je zatražila sudsku zaštitu biti izložena dodatnom ponižavanju i javnoj osudi.

Policajce sve češće napadaju verbalno, za što se najčešće izriču minorne kazne od 100 kuna, a u Međimurju smo imali i slučaj kazne u obliku 'pisane isprike'. Koliko je to područje zakonski neuređeno potvrđuje i činjenica da u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira postoji odredba o kazni omalovažavanje i napada na policijskog službenika od 100 njemačkih maraka, kazna u valuti koja već godinama ne postoji.

Napadi na policajce su postali svakodnevni, a događaju se prigodom obavljanja redovnog policijskog posla. Najnoviji primjer sinoćnji je slučaj u Zadru, kad je osoba pod sumnjom na počinjenje više kaznenih djela pokušala automobilom pregaziti policajca. Napadi na policajce najčešći su u intervencijama protiv nasilja u obitelji, jer su počinitelji nerijetko pod utjecajem alkohola i naoružani ilegalnim vatrenim oružjem ili noževima. Policajci su izloženi napadima i kod narušavanja javnog reda i mira na javnim mjestima, na sportskim događajima, kod kontrole prometa, ali i nadzora državne granice.

Uvjereni smo da policijski službenici, koji se svakodnevno izlažu potencijalnoj pogibelji zaslužuju u svim ovim slučajevima bolju zaštitu države.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!