'mala moja...'

Bećar iz Valpova mora opet na sud zbog lascivnih stihova policajki

23.11.2018 u 11:39

Bionic
Reading

Nakon pjevanja bećarca zbog kojega je prije tri godine Branimir Čolaković iz slavonskog mjesta Šag završio na osječkom Prekršajnom sudu, Stalnoj službi u Valpovu uručen je novi poziv za ponovno suđenje jer je Visoki prekršajni sud prihvatio žalbu Policijske postaje Belišće

'Mala moja, ti u plavoj bluzi, priđi bliže pa mi se naguzi. Što j‘ u pjesmi to se pjevat‘ smije, lud bi bio ‘ko bi zamjerio!', stihovi su bećarca zbog kojega je Branimir Čolaković, član Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva (HKUD) Valpovo, završio na sudu.

On je 28. lipnja 2015. godine sudjelujući u mimohodu folklornih skupina gradskim ulicama pjevajući različite bećarce zapjevao i ove stihove prolazeći u blizini policajke na dužnosti koja je osiguravala skup.

Ubrzo je pozvan na razgovor u Policijsku postaju Belišće te je shvatio, kako piše Glas Slavonije, da je to duboko povrijedilo policijsku službenicu i da će cijela priča s pjevanjem njemu omiljenog folklornog repertoara dobiti sudski epilog.

Čolaković i danas tvrdi da mu pjevanje bećarca tada, kao i u bilo kojoj drugoj prigodi, nije imalo kao cilj vrijeđanje bilo koga jer je poznato da je bećarac forma čiji smisao i jest da bude lascivan, dvosmislen, vrckav i rijetko kad je upućen samo jednoj osobi, a služi za uveseljavanje većeg broja ljudi. Bećarac i dalje obožava pjevati.

'Bez obzira na negativna iskustva koja sam imao na Ljetu valpovačkom te 2015. godine i sudski spor, bećarce nisam prestao pjevati, a i na ovoj glavnoj raspravi ostat ću čvrsto pri svome stajalištu koje sam zastupao i prije tri godine na sudu: bećarce pjevam na način i u prigodama u kojima se to na ovim prostorima u šokačkom svijetu radi već gotovo 200 godina, s ciljem da ljude oko sebe prije svega uveseljavam, a ne vrijeđam', rekao je za Glas Slavonije Čolaković.

Bećarac se od 2011. nalazi i na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.