AKO MIRENJE NE USPIJE

Sindikat policije najavio štrajk za blagdane

15.11.2012 u 21:15

Bionic
Reading

U cilju zaštite materijalnih prava zaposlenika MUP-a, Predsjedništvo Sindikata policije Hrvatske donijelo je danas odluku o kolektivnom radnom sporu, te su najavili štrajk u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana ako postupak mirenja ne bi uspio

Razloge navode u odbijanju njihova posljednjeg prijedloga da se pitanje otpremnina, uređenih Zakonom o policiji, riješi kompromisnim mirnim rješenjem bez potrebe za povećanjem izdataka za državni proračun u odnosu na dosadašnja izdvajanja za otpremnine.

'Već četiri godine plaće zaposlenih u MUP-u nisu rasle, prije toga smanjene su za četiri posto, a u međuvremenu su troškovi života i prosjek plaće u Hrvatskoj rasli', ističe se u priopćenju Sindikata.

Upozorava se i da nije ispoštovan dogovor da se više neće smanjivati prava državnih službenika, te da su Pravilnikom o unutarnjem redu MUP-a većem broju policijskih službenika ukinuti status i uvećanje radnog staža.

Kako ističu, o kolektivnom radnom sporu vlada će biti pravodobno obaviještena.

Jedna o planiranih akcija, ako postupak mirenja ne uspije, je i organizacija štrajka u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, navode u Sindikatu te poručuju kako se 'štrajk može izbjeći ako to vlada želi", te da su njihovi "zahtjevi pravedni i ne traže dodatna izdvajanja iz proračuna'.

Sutra, 16. studenoga, Sindikat policije Hrvatske održat će sastanak s predstavnicima Sindikata granične policije Bosne i Hercegovine, a tema je dogovor o zajedničkim akcijama, prvenstveno štrajku dvaju sindikata u cilju zaštite i poboljšanja materijalnog položaja policijskih službenika dviju država.

Radi dogovora oko organiziranja štrajkova solidarnosti, hrvatski sindikat policije najavljuje slične sastanke sa sindikatima CESP-a (Međunarodne europske konfederacije policijskih sindikata) čiji su članovi sindikati Republike Slovenije, Republike Italije, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Republike Mađarske i Republike Crne Gore (država susjeda RH).