incident

Sindikat medicinskih sestara osudio napade na zdravstvene djelatnike na Jordanovcu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.01.2019 17:02
  • Objavljeno 25.01.2019 u 17:02
Klinika za plućne bolesti Jordanovac

Klinika za plućne bolesti Jordanovac

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara u petak je, u povodu incidenta u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, osudio sve oblike napada na medicinske sestre i ostale zdravstvene djelatnike, te zatražio da se u kazneni zakon uvede termin "napada na službenu osobu u djelatnosti zdravstva"

"Na žalost, takvih napada ima sve više, kako u bolnicama, tako i u primarnoj zdravstvenoj zaštititi te hitnoj medicini", navodi sindikat u priopćenju.

Podsjećaju da su u nekoliko navrata zahtijevali od Ministarstva zdravstva i Ministarstva pravosuđa da se to pitanje riješi, naročito jer je još Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva iz prosinca 2013. ugovoreno da će Ministarstvo zdravstva pokrenuti inicijativu prema Ministarstvu pravosuđa da se napad na zaposlenog u djelatnosti zdravstva smatra napadom na službenu osobu.

"Smatramo da je zdravstvenom osoblju nužno pružiti sigurno radno okruženje jer obavljaju vrlo zahtjevan i odgovoran posao, naročito uzimajući u obzir veliki nedostatak liječnika i medicinskih sestara", ističe sindikat.

lako je najnovijim izmjenama Kaznenog zakona definirana "prisila prema zdravstvenom radniku", te je učinjen pomak u tom smislu, nužnim smatraju uvođenje termina "napada na službenu osobu u djelatnosti zdravstva".

Isto tako smatraju da je u zdravstvenim ustanovama nužno osigurati prisutnost zaštitarskih službi, kako se slučajevi poput jordanovačkog više ne bi događali.

Zagrebačka policija je nakon incidenta u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, gdje je više osoba u petak napalo medicinsko osoblje, privela na kriminalističko istraživanje ukupno sedam osoba, uključujući dvije maloljetne osobe i muškarca koji je pobjegao s mjesta napada.

Pulmolog Marko Jakopović izjavio je Hini da je obitelj pacijenta koji je preminuo od karcinoma pluća napala liječnike i medicinske sestre, pa čak i policajce koji su pozvani u bolnicu kako bi smirili situaciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!