PAT POZICIJA

Ukopani u rovovima: Sindikati poručili da štrajk ide dalje, Vlada dodatno zaoštrila retoriku

29.11.2019 u 16:21

Bionic
Reading

Konzultacije se nastavljaju, traže se brza rješenja koja će već u ponedjeljak okončati štrajk, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nakon gotovo trosatnog sastanka u Banskim dvorima. Sindikalist Branimir Mihalinec rekao je da se ovaj put razgovaralo i o nematerijalnim pravima, ali ključno je i dalje bilo pitanje koeficijenata. 'Puno smo razgovarali o koeficijentima. Vlada sada jasno zna naše stavove i uvjete, od Vlade ćemo dobiti odgovor', kazao je Mihalinec, dodajući da je Vlada na potezu, a sindikati su na dispoziciji i preko cijelog vikenda. Vladin predstavnik Zvonimir Frka Petešić poručio je da je zabrana štrajka 'legitimno pitanje'

U slučaju da Vlada u potpunosti pristane na zahtjeve sindikata, neće biti potreban referendum među učiteljima i štrajk se automatski obustavlja, potvrdio je Branimir Mihalinec. U niti jednom trenutku, dodao je, nije bilo govora o zabrani štrajka.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, kazala je da se tri sata razgovaralo o koeficijentima.

'Mi ovdje smo glas 68.000 zaposlenih u sustavu obrazovanja koje ne muče samo koeficijenti, već i pitanje akcijskog plana za prevenciju nasilja, kao i anonimnih prijava. Važno je svim tim problemima pristupiti ozbiljno', kazala je Šprem, dodajući da štrajk ide dalje.

>>> Ministarstvo savjetuje kako odraditi dane izgubljene u štrajku: Pogledajte kako će izgledati ostatak školske godine

  • +5
Sindikati nakon sastanka Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Šef kabineta predsjednika Vlade, Zvonimir Frka Petešić, izvijestio je da je Andrej Plenković apelirao na predstavnike sindikata da se čim prije obustavi štrajk i da se djeca vrate u školu. 'Međutim, kako sada stvari stoje, nema pomaka u pozicijama, iako je Vlada u zadnja dva mjeseca napravila nekoliko uzastopnih ustupaka i jako se približila', rekao je Frka Petešić.

>>> Predsjednica: Učitelji su jedan od stupova društva i svakako moramo riješiti njihov status

Potvrdio je da Vlada neće mijenjati koeficijente preko koljena, a upitan je li zabrana štrajka realna opcija, odgovorio je da je to 'legitimno pitanje'.

'Jako otegotna okolnost za cijele razgovore je da se postavlja 100-postotni zahtjev kao preduvjet, oko koeficijenata, da bi se potpisao temeljni kolektivni ugovor za podizanje plaća za 6,12 posto u ostalim javnim službama. De facto, ne samo da su djeca ovdje taoci jer ne idu u škole, sad su i druge javne službe taoci ove situacije jer im se ne omogućuje povišica koju im je Vlada najavila', kazao je Frka Petešić.

'Dodatna je otegotna okolnost kada imate predstavnike koji nemaju mandat pregovarati, de facto, koji imaju samo jednu poziciju koja je ista već dva mjeseca i koji ne mogu donijeti nikakvu odluku', dodao je Frka Petešić.

Tko je razgovarao o koeficijentima?!

Opovgrnuo je tvrdnju Sanje Šprem da se razgovaralo o koeficijentima. 'Oni su razgovarali o koeficijentima, mi smo objašanjavali sve što se može postići kroz dodatke. Tu određeni predstavnici imaju određenog razumijevanja i tu postoji nejedinstvo', rekao je, dodajući da će se razgovori nastaviti.

Ustvrdio je da je Vlada pristala na promjenu koeficijenata, ali na kvalitetan način, da se isprave sve nepravde, temeljito i u partnerskom odnosu sa sindikatima. Do tada, kroz dodatke nude gotovo ista materijalna prava nego što je zahtijevano kroz koeficijente.

  • +26
Sudionici sastanka dolaze u Banske dvore Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Sindikalisti su došli u 16 sati na nastavak pregovora s Vladom u Banske dvore, gdje ih je pozvao premijer Andrej Plenković nakon što su prosvjetni radnici velikom većinom odbili Vladinu ponudu, poručivši kako o premijerovoj ponudi ovisi hoće li štrajk uskoro završiti, a učenici se vratiti u klupe.

'Moje neko očekivanje je da nas zovu ponajprije da čuju od nas rezultate izjašnjavanja, zbog toga nas nisu trebali zvati jer su oni poznati, a drugo je da žele svoju ponudu proširiti, promijeniti, već nešto s njom uraditi', rekao je uoči sastanka Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Upitan što ako Vlada odluči zabraniti štrajk, Stipić je rekao da će to definitivno biti poraz Vlade.

'Tada će se postaviti pitanje zašto to čine 35. dan štrajka, a nisu učinili peti dan. Postavit će se i pitanje nemoći premijera, svega onoga što nas je vodilo k tome da ne možemo drugačije nego tako riješiti ovaj spor', rekao je Stipić.

U Vladu su stigli i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem, kao i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec.

Mihalinec je rekao da će Plenkoviću i Vladi predstaviti odgovor učitelja i nastavnika o posljednjoj ponudi Vlade.

  • +10
Nastavnici štrajkaši u Puli snimili svoju milenijsku fotografiju Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Ovisno o odluci premijera, učenici će se vratiti u svoje klupe i nastavnici na svoj posao. Premijer treba donijeti uredbu o koeficijentima i tada ćemo se vratiti u školske klupe', rekao je Mihalinec.

Prosječno 90 posto svih zaposlenih je poslalo poruku da ne žele dodatke na plaću, žele koeficijente složenosti poslova i s tim idemo prema Vladi, dodao je.

Upitan je i što će se učiniti ukoliko dođe do zabrane štrajka.

'Štrajk ide dalje, a ukoliko dođe do zabrane štrajka, sigurno ćemo postupiti prema sudskoj odluci', rekao je Mihalinec.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka kaže da je sustav u blokadi, a sindikati čekaju što će Vlada napraviti.

'Stanje je jasno, nemamo posebnih taktičkih pozicija. Sustav je u blokadi toliko dugo, očekujemo što će Vlada napraviti u ovom trenutku', rekao je Radeka novinarima pred Banskim dvorima.

Na pitanje hoće li sindikati potpisati Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, uzvratio je da njegov sindikat sigurno neće.

'Jasno sam rekao i na konferenciji za novinare - to je zakon spojenih posuda, kako je to uostalom i premijer navodio. Kad riješimo krizu sa koeficijentima, onda ćemo prići rješavanju problema sa osnovicom plaće', poručio je.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak također je došla u Banske dvore.

'Kao što ste vidjeli, situacija je ozbiljna, to je bio i razlog da smo danas napravili pregled stanja da znamo na čemu smo', kazala je ministrica.

Govoreći o koeficijentima, kazala je da je to ono što traže sindikati i očito je 'magična riječ'. Upitana može li ona, kao ministrica, inzistirati na koeficijentima, rekla je da će ona svakako ići prema tome da rješenja koja Vlada ponudi imaju šansu proći.