pao dogovor

Sindikalist o dogovoru s upravom Holdinga: 'Svaki radnik trebao bi osjetiti povećanje za 20-ak posto. Tko će to platiti? I sindikati su građani ovoga grada'

31.01.2023 u 19:56

Bionic
Reading

Nakon maratonskih pregovora postignut je dogovor u Zagrebu. Izbjegnut je veliki štrajk zaposlenika Zagrebačkog holdinga. Radnici će dobiti veće plaće, a građani veće račune.

Nakon maratonskih pregovora dogovor je postignut. Izbjegnut je veliki štrajk zaposlenih u Zagrebačkom holdingu. O svemu je za Dnevnik Nove TV govorio Miljenko Gočin iz Sindikata hrvatskog vozača.

"Zadovoljni smo ishodom i time što su obje strane pokazale razumijevanje, našao se kompromis i rješenje kojim je prekinuta agonija koja je bila iscrpljujuća, dugo je trajala i nije bila nimalo jednostavna", rekao je.

A koplja su se, ističe Gočina - lomila oko svega. "Ako se razgovara o božićnici i traži povećanje od 100 kuna, kad se pomnoži s brojem radnika na koje se ona primjenjuje - iznosi su jako veliki", rekao je.

"Isto tako, prijepor je bio oko toga - poslodavac si je želio olakšati poslovanje, pa je pokušao izbjeći postizanje suglasnosti sindikata kod novih sistematizacija radnih mjesta. To su jako velika pitanja. U mnogim kolektivnim ugovorima takva pitanja ni ne postoje, ovdje smo ih uspjeli sačuvati", dodao je.

Zaposlenici će povišicu osjetiti, ističe Gočin. "Svaki radnik trebao bi osjetiti povećanje za dvadesetak posto kad se sve zbroji - povećanje koeficijenta, osnovice, dio stalnih dodataka, neoporezivih iznosa i ostalog", objasnio je.

Sve se više govori o poskupljenju pojedinih komunalnih usluga. No, je li o tome bilo riječi i na pregovorima?

"Kad sam rekao da su kolektivni pregovori bili jako teški, to sam i mislio. I sindikati su građani ovog grada, i predstavnici sindikata i radnici na koje se odnose te cijene i sve ostalo ako dođe do povećanja cijena. Ne mogu govoriti o tome, nije se u pregovorima govorilo o tome koliki su to stvarni troškovi", pojasnio je Gočin.

  • +10
Tomašević - dogovor sa sindikatima Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na pitanje trebaju li građanima stići manji računi jer nisu imali adekvatnu uslugu tijekom posljednjeg razdoblja, Gočin navodi da vjeruje kako će građani pokazati razumijevanje.

"Mislim da građani to neće sporiti i da će pokazati razumijevanje jer su i dali podršku tim ljudima. Velik dio građana ima nekoga tko je zaposlen u Holdingu", rekao je Gočin.