PROGURAO PRVU SJEDNICU

Sinčić se uhvatio u koštac s nasiljem nad ženama

22.11.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Nasilje u vezama mladih bila je tema prve sjednice Odbora za ravnopravnost spolova, koji će prve dvije godine voditi čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Iako su već desetak godina na čelu tog odbora žene, bilo je zanimljivo vidjeti kako će se u predsjedanju sjednicom snaći Sinčić, prvi put predsjednik nekog odbora

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje je na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova predstavio istraživanje o nasilju u partnerskim vezama mladih. Istraživanje, pojasnila je Nataša Bjelić iz CESI-ja, provedeno je u 12 srednjih škola diljem Hrvatske i to na učenicima između 15 i 17 godina. U njemu je sudjelovalo 300 dječaka i djevojčica, a pokazalo je, kazala je Bjelić, da su rodni stereotipi itekako prisutni u školama.

Tako primjerice u ispitivanju većina navodi da su dječaci ti koje se sumnjiči kada nešto nije u redu, kada se nešto potrga, a i daje im se da rade fizičke poslove. S druge strane, ispitanici su rekli da se djevojčicama više daju poslovi čišćenja i da se od njih očekuje da budu tiše na nastavi.

Što se tiče nasilja u vezama, trećina mladih imala je stavove koji opravdavaju nasilje. Njih 35 posto smatra da dečko može udariti curu ako ona flertuje s drugim, dok ih 34 posto misli da je ljubomora oblik ljubavi. Opravdanje za nasilje je i to ako djevojka napravi nešto za što dečko misli da nije trebala, a da je to opravdanje za udarac, smatra 36 posto ispitanih.

Još su veći postoci kada se govori u kojem slučaju muškarac može udariti ženu - 46 posto smatra da može ako žena pokazuje više pažnje prijateljicama nego partneru, 45 posto smatra da se ženu može udariti ako ne sluša, a gotovo 45 posto ako žena ne vodi brigu o njemu na način 'na koji bi trebala'. No slični su postoci i ako se uloge zamijene - 48,7 posto ih smatra da žena može udariti muškarca ako je ne sluša, a 44,6 posto ako on ne vodi brigu o njoj na način 'na koji bi trebao'.

Istraživanje je također pokazalo da je petina ispitanih imala iskustva s nasiljem, a da je petina i sama bila nasilna u vezi.

Sinčić bez problema odradio prvu sjednicu

Iako je Sabor konstituiran prije više od mjesec dana, današnja sjednica Odbora za ravnopravnost spolova bila je prva u ovom sazivu. Predsjedao joj je Ivan Vilibor Sinčić, koji će, prema dogovoru sa SDP-om, voditi taj odbor prve dvije godine, o čemu je nedavno govorio i za tportal.

Iako je prvi put vodio neki odbor, Sinčić je bez problema uspostavio disciplinu na sjednici. 'Ja sam Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik sam Odbora za ravnopravnost spolova i predsjednik Kluba zastupnika Živog zida. No prije svega sam aktivist', kazao je Sinčić nakon što je zvoncem označio početak sjednice.

Nakon što je pojasnio tehničke detalje vođenja sjednice, Sinčić je objasnio povijest Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. 'Od 13 članova, samo tri člana imaju iskustva rada u ovom odboru. Mi smo tu zbog vas i napravit ćemo sve da vam pomognemo', poručio je Sinčić okupljenim sudionicima tematske sjednice. Iako je u jednom trenutku rasprave 'zaiskrilo' među sudionicama, Sinčić je povišene tonove primirio zvoncem.

Nasilje nad ženama jest društveni problem, no na današnjoj su sjednici o njemu uglavnom raspravljale žene s obzirom na to da su jedini muškarci na njoj bili Ivan Vilibor Sinčić i SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić. Iako je u raspravi naglašeno da problem nasilja nad ženama nije neštonovo, ponovljeno je da društvo još uvijek nije dovoljno senzibilizirano za njega,a što pokazuje i provedeno istraživanje.