NEDJELJOM U DVA

Sinčić: Pozivam Todorića da barem deset političara povuče sa sobom u zatvor

26.11.2017 u 15:03

Bionic
Reading

U emisiji Nedjeljom u dva gostovo je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić

Komentirajući porast političkog rjetniga prema zadnjim istraživanjima, Sinčić ističe da je to rezultat rada i vjerodostojne politike. 'Odbili smo surađivati s tradicionalnim političkim elitama koje su kompromitirane. U Saborsku proceduru uputili smo deset zakonskih prijedloga, a pripremamo i novi zakon o zaštiti zviždača', kazao je Sinčić

Predviđamo za njih niz prava. Nema ih mnogo u godini dana, pa neće niti biti veliki troškovi. Za svaku kunu koju dobije zviždač, on će spriječiti pet kuna štete u nekoj instituciji gdje radi, dodao je. 

Naglasio je da je snaga Živog zida u tome što je nastao na drugačiji način od drugih oporebenih stranaka. 'Mi smo od ničega došli, imamo drugačiju bazu, drugačiji program i drugačiju ideologiju', poručio je Sinčić.

Što se tiče prijedloga državnog proračuna, Sinčić smatra da se ništa značajnije nije promijenilo. 'Ništa se puno ne mijenja, nikakvih pravih reformi i promjena se tu ne vidi. A Vlada će udvostručiti proračun za samu sebe, to je nevjerojatno', konstatira Sinčić.

  • +2
Ivan Vilibor Sinčić Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

Što se tiče strukture proračuna, predlaže povećanje izdvajanja za obrazovanje, a smanjenje za obranu i državnu administraciju. Zalaže se za oporezivanje banaka i usmjeravanje prikupljenog novca u  programe demografske obnove.

Govoreći o izjavi Ivana Pernara koji je kazao da je za Hrvatsku bitniji opstanak Srba nego kupnja borbenih zrakoplova, Stanković je napomenuo da Živi zid predlaže da se izdvoji nešto i za nacionalne manjine. 'U Hrvatskoj nije problem samo s hrvatskim narodom koji je većinski, nego i s manjinama. Najveća manjina su Srbi. No ovo je i politički amandman jer želimo vidjeti kako će zastupnik srpske manjine glasovati protiv samoga sebe', kazao je Sinčić.

Kada je riječ o stanju u pravosuđu, smatra da je potrebna korjenita reforma koju je moguće vrlo brzo provesti.  'Recimo problem stečajne mafije možemo riještiti tako da se donese pravilnik kojim bi se u u potpunosti uveo elektronski odabir stečajnih upravitelja', kaže Sinčić.

Naglasio je da je novac koji se daje u pravosuđe je preventivni novac. 'Znači da vi dajete milijun da bi si uštedjeli pet milijuna štete. Da smo na vrijeme riješili situaciju s Inom ne bi bilo ovih arbitraža, niti da je Ina u mađarskim rukama. Pravosuđe je nešto što prvo treba rješavati jer postoje problemi u pravosudnoj policiji, kod stečajeva, sudaca, državnih odvjetnika, pravosudne inspekcije', dodao je.

Upitan kako zadržati mlade ljude u Hrvatskoj, Sinčić naglašava da je prije svega ljudima treba dati nadu. 'Mi nismo osudili nijednog krupnog kriminalca, nijedan sistemska greška nije ispravljena', upozorava Sinčić.

Za razliku od premijera Plenkovića, Sinčić nije zadovoljan sa ekonomskim stanjem u zemlji. 'Statistika nam ide u prilog, ali kada se usporedimo s drugim zemljama u Eurupi mi smo na dnu. Rumunjska nas je pretekla, imamo i dalje visok udjel blokiranih i ogroman broj ljudi ispod praga siromaštva', kaže Sinčić.

Što se tiče Agrokora, Sinčić se pribojava da će koncern na kraju otići u stečaj, a većina brendova završiti u stranom vlasništvu.  'Ramljak je ušao u neke odnose koji su koruptivni sami po sebi, točno predvidjeti rasplet ovog časa je nezahvalno, ali dugovi su preveliki', ocjenjuje Sinčić

Zalaže se za nastavak rada istražnog povjerenstva i poziva Ivicu Todorića da svjedoči. 'To je jedna velika politička igra. Pozivam Todorića da barem deset političara povuče sa sobom u zatvor svojim svjedočenjem', kazao je Sinčić.

Izrazio je žaljenje što nije došlo do koalicije Živog zida i Mosta. 'Da smo išli zajedno ostvarili bismo 40 zastupnika i sada bi situacija u Hrvatskoj bila sasvim drugačija', zaključuje Sinčić