'TO NIJE NARODNA BANKA NEGO MJENJAČNICA'

Sinčić 'otkrio' kako je HNB odveo Hrvatsku na ekonomsko dno

12.12.2014 u 14:27

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat Živog zida Ivan Vilibor Sinčić optužio je u petak ispred sjedišta Hrvatske narodne banke (HNB) tu ustanovu koju je nazvao mjenjačnicom da je odgovorna za teško stanje hrvatskog gospodarstva.

‘Na trenutak smo svratili pred još jednu propalu hrvatsku instituciju, pred takozvanu Hrvatsku narodnu banku’, kazao je Sinčić, dodavši da je Živi zid od samog svog postojanja upozoravao na nerad te institucije.

Ta ustanova po njegovim riječima nije hrvatska ni narodna niti središnja, a nije ni banka jer se, smatra, radi o mjenjačnici.

Ustvrdio je da od 1994., kad je promijenjen zakon o narodnoj banci, ta banka više ne može financirati državu i organizacije povezane s državom. Odonda je, kaže Sinčić, banka u blokadi i odonda počinje duga i teška agonija hrvatskog gospodarstva.

Predsjednički kandidat Živog zida smatra da je HNB jedan od glavnih krivaca za takvo stanje.

HNB mora, kaže Sinčić, kontrolirati privatne banke u njihovom radu i paziti što i kako rade.

‘Međutim mi znamo da se može dogoditi jedan Sanader s aferom Hypo teškom 50 milijardi, da se može dogoditi slučaj franak, da se mogu dogoditi Raiffeisen zadruge koje pljačkaju na sve strane, sve smo to vidjeli’, kazao je.
Poručio je da tih teških bankarskih grešaka ima mnogo i da za to nitko ne odgovora.

‘Glas za Živi zid glas je za instituciju koja će takvim privatnim bankama istog trena oduzeti dozvolu za rad u Republici Hrvatskoj’, poručio je Sinčić.