UNDERGROUND

Sina zatočio u garaži i uvjerio ga da je vani rat

28.11.2008 u 16:07

Bionic
Reading

Policija istražuje slučaj jednog Austrijanca zbog sumnje da je u garaži svoje kuće u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici držao svog osmogodišnjeg sina u zatočeništvu četiri godine

JOHANNESBURG - Dječaka je navodno 68-godišnji otac, bivši pilot, držao u iluziji da je vani rat. Osmogodišnji sin nije imao nikakvog kontakta s vanjskim svijetom, navodi se u policijskom izvještaju. Dobio je nadimak Tarzan iz Predgrađa jer je nosio staru, poderanu odjeću i bio neobično oprezan pri kontaktu s ljudima.

Dječakov otac kolabirao je prije dva tjedna i pozvao hitnu pomoć. Zdravstveni radnici morali su srušiti čeličnu ogradu kako bi dospjeli do kuće. Osoblje hitne pomoći nije uočilo dječaka, pa se pretpostavlja da je otac dječaka uputio da se sakrije kada stranci dođu u kuću.

Nakon pet dana, 17. studenoga, prolaznik je vidio dječaka kako leži na trbuhu, pružajući ruku kroz rupu u zidu i nudeći kovanicu od pet centi u zamjenu za hranu. Prolaznik je nazvao socijalne radnike, koji su zatekli dječaka kako trči po vrtu vičući da se mora sakriti. Susjed Clint i njegova supruga Ashleigh odveli su ga u svoju kuću, gdje je proveo noć.

'Pričao je jedino o Drugom svjetskom ratu, Pearl Harbouru i nacistima. Nije glup, ali odgojen je tako da misli da rat još uvijek traje', rekao je Clint.

'Izgledao je nervozno i nesigurno. Neprestano je mahao glavom i rukama i gledao oko sebe', rekao je susjed i dodao da je dječak cijelo vrijeme mrmljao kako mrzi 'starog čovjeka'.

Ashleigh i Clint okupali su ga i dali mu novu odjeću. U početku je paničario, ali se kasnije opustio i zapjevao u kadi. Tijekom noći uhvatio je Ashleigh za ruku i rekao joj: 'Mislim da te volim jer mi pomažeš.'

Par je rekao da su dječaku dali igračke, a njegova prva reakcija bila je da ih sakrije jer će ga otac pretući.

Dječakov jedini izvor zabave bila je televizija na kojoj je mogao gledati isključivo snimke sa sigurnosnih kamera i ratne filmove. Trenutno je na liječenju na psihijatrijskom odjelu dječje bolnice.

'Nakon više od tjedan dana u bolnici dječak dobro reagira na tretman i uspostavlja normalan kontakt s ljudima', rekao je ravnatelj bolnice u Johannesburgu.

Glasnogovornik policije priopćio je da se dječakov otac još uvijek nalazi u bolnici i da je u lošem stanju te da policija još uvijek nema informacije o identitetu dječakove majke.