PORTRET MIRE CERARA

Sin sportske zvijezde, nekoć je svirao u grupi 'Alan Ford', a danas se nateže s Hrvatskom

23.09.2017 u 20:04

Bionic
Reading

Nakon što je Miro Cerar u četvrtak otkazao zagrebački susret s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, na kojem su trebali razgovarati o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, slovenski premijer još je jednom pokazao dosljednost koju mu pripisuju dobri poznavatelji. Tportal donosi portret prvog čovjeka Slovenije

Miro Cerar rođen je 1963. godine u Ljubljani u uglednoj obitelji odvjetnika i nekadašnjeg gimnastičkog šampiona Miroslava Cerara, koji je za bivšu državu na konju s hvataljkama osvojio dva olimpijska zlata, 1964. u Tokiju i četiri godine kasnije u Ciudad de Mexicu, čime je postao prva jugoslavenska sportska zvijezda. Majka slovenskog premijera, Zdenka Cerar, bila je državna odvjetnica i ministrica pravosuđa, ali i uspješna gimnastičarka te odbojkaška trenerica.    

Iako je na političku scenu stupio tek prije tri godine, Cerar nije nepoznata osoba u slovenskom javnom životu. Stručnjak za ustavno pravo, profesor je na Pravnom fakultetu u Ljubljani i niz godina pravni savjetnik poznatih odvjetničkih kuća i tvrtki. Među ostalim, bio je šef parlamentarne pravne službe, a u vrijeme pred slovensko osamostaljenje tajnik skupine koja je pripremala novi ustav.

Godinama je zaredom biran za najutjecajnijeg slovenskog pravnika, a već niz godina piše medijske kolumne u kojima zagovara potrebu moralne rehabilitacije slovenske politike. Pored toga, okušao se u pisanju knjiga za mlade te je 2010. godine dobio nagradu Zlatna kruška za svoj priručnik 'Kako sam djeci objasnio demokraciju'. Omiljen je među studentima ljubljanskog Pravnog fakulteta, na kojem predaje filozofiju prava, te ga redovito biraju za najomiljenijeg profesora sveučilišta.

Iako je naizgled ukočena profesorskog izgleda, prijatelji za njega kažu da se zna opustiti, pa i zasvirati gitaru koju je kao gimnazijalac svirao u grupi 'Alan Ford', a primjedbe da je politički neiskusan neutraliziraju tvrdnjom da Cerar 'vrlo brzo uči'.

  • +2
Miro Cerar Izvor: Reuters / Autor: MURAD SEZER

Koliko je uspješan, ponajviše govori podatak da je na posljednjim parlamentarnim izborima pobijedio samo dva mjeseca nakon što je osnovao stranku Stranka Mire Cerara.

Cerara su često uspoređivali s nekadašnjim dugogodišnjim premijerom Janezom Drnovšekom, u čije je vrijeme Slovenija bila prosperitetna zemlja i uzor ostalim tranzicijskim državama u regiji, prije nego što ju je pogodila gospodarska, a onda i politička kriza. Usporedbe i kritike je očekivano odbacio najavivši gospodarski oporavak.

Precizan, organiziran, discipliniran, dosljedan, ali i veliki asket, kao stvoren za državnika - tako slovenskog premijera opisuje njegova životna partnerica Vesna Arnšek, vlasnica turističke agencije u Krškom, s kojom Cerar živi nakon što se rastao od prijašnje supruge Danice, s kojom ima dvoje odrasle djece.