'OBRATITE SE BRUXELLESU'

Cerar otkantao Plenkovića oko gužvi na granicama

13.04.2017 u 17:35

Bionic
Reading

Slovenski premijer Miro Cerar poručio je hrvatskom kolegi Andreju Plenkoviću u četvrtak da je Slovenija kao čuvar schengenske granice obavezna osigurati adekvatne kontrole granice

To će se isto očekivati od Hrvatske kada postane članicom Schengenske zone', proučio je Cerar.

Hrvatski premijer Plenković pozvao je Cerara da Slovenija slijedi primjer Hrvatska i umjesto sistematskih kontrola svih putnika na granicama provodi samo ciljane preglede. Cerar mu je odgovorio da će Slovenija težiti ubrzanju protoka prometa na granici, ali samo unutar svojih međunarodnih obveza koje se odnose na osiguranje adekvatne razine sigurnosti za schengenski prostor koji štiti.

Cerar se složio s Plenkovićem da je nesmetan protok prometa u interesu građana i ekonomije, ali je dodao da su tijekom blagdana kolone na granicama neizbježne.

No iznad svega naglasio je da je nužno poštovati europsku Uredbu kojom su uvedene strože granične kontrole.

'Slovenija će ili štititi Schengen ili neće biti u Schengenu', poručio je slovenski premijer dodavši da je ovakvo rješenje koordinirano s Hrvatskom i Europskom komisijom.

'Ako Hrvatska želi promijeniti Uredbu, morat će se obratiti europskim vođama. Do tada će Slovenija učiniti sve što može kako bi djelovala u skladu s Uredbom', kazao je Cerar.

7. travnja stupila su na snagu nova pravila Europske unije u pogledu jačanja kontrola provjerom u bazama podataka na vanjskim granicama Schengenske zone.

Uvedene su sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja tako i prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

Od početka primjene na granicama se stvaraju kilometarske gužve koje uzrokuju nezadovoljstvo građana nenaviklih na sistematske preglede.