PREDSTAVNIK PRI UN-U

Šimonović: Presuda Mladiću primjerena, ali žrtve u Hrvatskoj nisu dobile pravdu

09.06.2021 u 12:44

Bionic
Reading

Stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u Ivan Šimonović pozdravio je pravomoćnu presudu Ratku Mladiću i opisao je "primjerenom", ali je upozorio da stotine hrvatskih žrtava nisu dobile svoju pravdu

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u utorak je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor. Pravomoćnom presudom okončan je pravosudni proces započet još u srpnju 1995. godine kada je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podignulo prvu optužnicu protiv Mladića. Hrvatska pozdravlja tu presudu.

"Imajući u vidu najteže ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koji su bili predmet optužnice i raznih udruženih zločinačkih pothvata u kojima je Mladić sudjelovao u BiH i imajući u vidu da je tribunal utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid, ova presuda je primjerena", rekao je Šimonović na jučerašnjoj VSUN o Rezidualnom mehanizmu.

No Šimonović je podsjetio da je Mladić u Hrvatskoj 1991. započeo svoj "zloglasni ratni put".

"Stotine žrtava u Hrvatskoj nikada nisu vidjele da mu se sudi za te zločine. Štoviše, nikada nisu bile ni uključene u njegovu optužnicu iako su hrvatske vlasti pružile pomoć Uredu tužitelja ICTY-a ispunjavajući njihove zahtjeve u ovom slučaju."

"Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je da nitko tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nije bio anđeo. Neću ovdje raspravljati o nekim slučajevima koje je on spomenuo: nije ni vrijeme ni mjesto. No, također je prilično jasno tko je bio Vrag. Miloševićeva smrt lišila nas je presude koja bi osigurala okvir svih pojedinačnih zločina počinjenih tijekom sukoba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu", rekao je Šimonović.

Dodao je da "pravomoćna presuda i doživotan zatvor generalu Mladiću, jednog od najbrutalnijih Miloševićevih poslušnika, ne može ispuniti tu prazninu, ali barem pruža pravdu za neke od njihovih žrtava".

Hrvatska poziva da se zaključi slučaj Stanišić i Simatović

Stalni predstavnik RH pri UN-u pozvao je Mehanizam da do kraja mjeseca zaključi slučaj Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

"Imamo potpuno povjerenje da je tužiteljstvo Raspravnom vijeću pružilo dovoljno dokaza da izvan svake sumnje utvrdi kaznenu odgovornost Stanišića i Simatovića za zločine počinjene u oružanim sukobima u Hrvatskoj i BiH, kao i njihovu ulogu u udruženom zločinačkom pothvatu."

Gledanje presude Mladiću Potočarima Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Šimonović kaže da "pošto slučaj Milošević nažalost nije završio presudom protiv njega, vrlo je važno da ovaj slučaj završi presudom koja jasno pokazuje umiješanost najviših srpskih vlasti u zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH".

Potreban odlučniji pristup u procesuiranju ratnih zločina

Šimonović je potvrdio predanost Hrvatske razvoju odnosa i suradnje sa susjedima i podupire njihov put prema Europskoj uniji, ali upozorava da je za to "potrebna snažna politička predanost i odlučniji pristup u procesuiranju ratnih zločina".

Upozorio je da Srbija nedovoljno surađuje s Mehanizmom te da još nije ispunila svoje obveze i izručila Petra Jojića i Vjericu Radetu.

  • +7
Ratko Mladić Izvor: Profimedia / Autor: Jerry Lampen / AFP / Profimedia

Podsjetio je da Hrvatska još uvijek čeka da se Srbija odazove na četvrtu i posljednju rundu pregovora za koju se Hrvatska nada da će "rezultirati finalizacijom nacrta teksta bilateralnog sporazuma o procesuiranju ratnih zločina". Upozorava da Srbija ne ulaže dovoljno napora da pronađe nestale u ratu, iako Hrvatska to pitanje pokrene u svakoj prilici s predstavnicima Srbije.

Zaključno je podsjetio da Hrvatska traga za još 1864 nestalih hrvatskih državljana.

"Moramo se sjetiti da iza svakog broja stoji osoba, a iza svake osobe postoji priča koja zaslužuje biti ispričana u nadi da bi mogla pridonijeti naporima za pomirenjem i mirnom suživotu ljudi te pružiti utjehu obiteljima žrtve", rekao je Šimonović.