nezadovoljstvo u srbiji

Brnabić nakon presude Mladiću: Haški sud je politički sud

08.06.2021 u 22:03

Bionic
Reading

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić izjavila je u utorak navečer kako je sud u Den Haagu, koji je danas potvrdio doživotnu kaznu zatvora bivšem čelniku bosanskih Srba Ratku Mladiću, "nesumnjivo politički sud", koji po njenoj ocjeni nije pridonio pomirenju, "već nas od njega udaljio"

"Sada smo dalje od pomirenja nego što smo bili prije 26 godina. Sada, čini mi se, imamo goru netrpeljivost među narodima nego što smo imali tijekom sukoba. Ovome je Haag mnogo pridonio. Govorili su tada da sud nije pravljen da bi doprinio pomirenju, a ja se s time ne slažem jer, da su odgovarali svi koji su zločine činili, sud bi doprinio pomirenju", rekla je Brnabić.

Ona nije željela komentirati pravomoćnu presudu zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, ali je, govoreći za provladinu komercijalnu TV Pink, pozvala naciju da prati obraćanje šefa države Aleksandra Vučića u Vijeću sigurnosti UN-a i da će "dobiti odgovor".

Vučić će na sjednici govoriti o zahtjevu Haškog tribunala da Srbija izruči dvoje dužnosnika Srpske radikalne stranke zbog nepoštivanja suda.

Brnabić je rekla da će Vučićevo obraćanje biti "povijesno" i da će "promijeniti neke stvari".

"Mislim da nitko neće ostati nijem na njegovo izlaganje jer srpske žrtve nisu vidjele zadovoljenje nikakve pravde. Postale su, čak, i žrtve drugog reda što je strašno i užasno", rekla je Brnabić, ali je naglasila kako mora biti oprezna da ne bi nanijela štetu državi Srbiji.

Ona je naglasila da je Srbija "u potpunosti posvećena i zalaže se za istraživanje svih ratnih zločina" i "privođenje svih onih koji su optuženi i kažnjavanje odgovornih za ratne zločine".

U međuvremenu je na početku sjednice VS UN sudac MICT-a Carmel Agius izvijestio o današnjoj odluci Žalbenog vijeća kojom je potvrđena prvostupanjska presuda Ratku Mladiću na doživotni zatvor te je ocijenio da je "današnjom presudom napravljen veliki korak ka konačnom ostvarenju cilja formiranja međunarodnog suda".

  • +7
Ratko Mladić Izvor: Profimedia / Autor: Jerry Lampen / AFP / Profimedia

Poslije Agiusa VS-u će se obratiti glavni tužitelj MICT-a Serge Brammertz.

Obraćanje predsjednika Srbije očekuje se tijekom večeri, a on je prije početka sjednice VS UN na Instagramu objavio poruku: "Naš tim je spreman štititi interese Srbije i srpskog naroda. Predaja nije opcija. Neka živi Srbija!".

Ranije je vođa Srpske radikalne stranke i haški okrivljenik Vojislav Šešelj rekao je očekuje da će se Vučić u virtualnom uključenju u zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a "odlučno“ i „energično“ suprotstaviti prijavi glavnog tužitelja Brammertza protiv Srbije, koja Haagu odbija izručiti dvoje članova SRS-a, Petra Jojića i Vjericu Radetu, zbog ometanja suda u procesu koji je protiv Šešelja, vođenog u Den Haagu.