PREKVALIFIKACIJA KAZNENOG DJELA

Silovateljima 17-godišnje Zadranke prijeti 10 godina zatvora

Bionic
Reading

Županijski državni odvjetnik Ivan Galović potvrdio je da će danas doći do promjene kvalifikacije kaznenog djela u slučaju petorice mladića koji su sudjelovali u monstruoznom serijskom seksualnom iživljavanju nad 17-godišnjom maturanticom na zadarskim Kolovarama. Iako ih je nakon višesatnog iživljavanja nad djevojkom te njihovog uhićenja policija kazneno prijavila za spolni odnos bez pristanka, Županijsko državno odvjetništvo predmet će nakon istrage ipak okvalificiralti kao silovanje, piše slobodna Dalmacija

'U ovoj fazi Županijsko državno odvjetništvo preuzet će predmet kao silovanje. Konačnu kvalifikaciju utvrđujemo mi, a ne policija, i to smo utvrdili istragom', kazao je Galović.

Nakon što je djevojka 3. studenoga došla u policiju s majkom, nakon čega su joj liječničkim pregledom utvrđene lakše tjelesne ozlijede i spolni odnos s više muškaraca, policija je poslije pet dana istrage privela petoricu mladića u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine pod sumnjom da su sudjelovali u serijskom silovanju.

Međutim, nakon kriminalističke obrade i razgovora, utvrdila je blažu kvalifikaciju koja podrazumijeva da je bila riječ o spolnom odnošaju bez pristanka. Riječ je o blažem kaznenom djelu protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa za koje je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Kako se kod silovanja traži primjena sile ili prijetnje, predviđena je stroža kazna, od jedne do deset godina zatvora.

U međuvremenu, djevojka se, doznaje Slobodna Dalmacija, vratila na nastavu. Prema izjavi djelatnika škole sama je izrazila želju da se vrati u školu gdje se, kako je kazala, osjeća zaštićeno.

'U sklopu škole imamo izvanredne stručnjake, pa tako i psihologinju, koja će s njom raditi. Danas nas očekuje još jedan sastanak uz ovaj događaj, ali za sada se stvari odvijaju povoljno po našu učenicu. Mi ćemo joj svojom podrškom pomoći najbolje što možemo', kazali su u školi.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.