izvješće europola

Sigurnosti EU-a prijeti više od 800 kriminalnih mreža

05.04.2024 u 14:50

Bionic
Reading

Policijska agencija Europske unije, Europol, u petak je izvijestila da potkopavanjem sigurnosti članica EU-a prijeti ukupno 821 kriminalna mreža

Profesionalne kriminalne bande, od kojih mnoge djeluju na međunarodnoj razini, čini više od 25.000 članova, stoji u izvješću o organiziranom kriminalu predstavljenom u Haagu.

"Ozbiljan organizirani kriminal sveprisutan je i nastavlja predstavljati veliku prijetnju unutarnjoj sigurnosti Europske unije", objavio je Europol nakon što je obavio dosad prvu koordiniranu studiju problema pri čemu su korišteni podaci iz 27 članica EU-a i 17 zemalja partnerica Europola.

Izvješće se fokusira na najopasnije mreže i način na koji one funkcioniraju, a opisuju se kao visoko profesionalne, fleksibilne, s čvrstom kontrolom i destruktivne.

"Oni ne djeluju u izoliranom kriminalnom podzemlju, već izravno utječu na živote građana EU-a", stoji u izvješću u kojemu se navode primjeri poput porasta nasilja povezanog s drogom i ratova za teritorij na ulicama brojnih gradova EU-a.

U izvješću se kao glavni primjer ističu moćne obitelji, članice talijanske 'Ndranghete i njihov profit od trgovine drogom i oružjem koji se širom Europe ulaže u nekretnine, velike shopping centre i hotele.

Prema analizi Europola svaka druga mreža bavi se trgovinom drogama, uglavnom kokainom, ali i sintetičkim drogama i kanabisom. Ostala kaznena djela uključuju prijevare, provale, krađe, trgovinu ljudima i krijumčarenje migranata.

Najveća prijetnja je u infiltriranju u legalni poslovni svijet, poručuje Europol, dodajući da je cilj takvog djelovanja olakšati i prikriti kriminal te obaviti pranje novca.

Studija je pokazala da je 86 posto mreža u svojim aktivnostima koristilo legalne poslovne strukture, a među metodama kojima se velika većina koristila su korupcija i nasilje.