NEVJEROJATNA ŽIVOTNA PRIČA

Šibenčanin se bez putovnice ne može maknuti iz kuće

30.01.2013 u 11:58

Bionic
Reading

Šibenčanin Danilo Torić (79) gotovo cijeli život je stranac u svome vlastitom gradu. Svaki put kad izlazi iz kuće, u prodavaonicu ili k liječniku, on prelazi državnu granicu. Njegova se kuća nalazi usred područja Luke Šibenik. Ograđena je visokom željeznom ogradom i bodljikavom žicom sa svih strana, a na putu do nje mora proći kontrolu granične policije, carine i portu luke, otkriva 24sata.hr

Barbu Danila i njegovu suprugu Klementinu svi službenici jako dobro poznaju, tako da mu je dovoljno mahnuti i proći, ali njegova rodbina, prijatelji i znanci prilično se namuče i potroše mnogo vremena da mu dođu u posjet.

Torićevi nisu sagradili kuću usred luke, nego je luka sagrađena na njihovoj zemlji. Danilov otac je u Šibeniku 1923. utemeljio brodogradilište, a 1932. sagradio je kuću u kojoj se Danilo rodio i u kojoj živi.

'Još 1947. godine kraj kuće su Rusi počeli graditi silose za žito. Majka Rusija nam je obećavala napraviti kuću na drugome mjestu. Međutim Tito i Staljin su se zavadili, a mi smo bili proglašeni informbiroovcima i narodnim neprijateljima. Zemlja oko kuće nam je oteta, a mi smo ograđeni žicom', priča svoju nevjerojatnu životnu priču za 24sata Danilo, umirovljenik.

Okružni sud u Šibeniku priznao mu je 1981. godine pravo služnosti puta do kuće. Međutim posljednjih nekoliko mjeseci to im se pravo narušava kontrolama ljudi koji im dolaze u posjet. 'Ovo što sad proživljavam je naprosto maltretiranje. Želi nas se prisiliti da jednostavno odemo', žali se Danilo.

'Torićeve nevolje ponavljaju se svakih nekoliko godina, kad se promijeni načelnik granične policije. Policiji sam zato uputio dopis u kojem sam pojasnio situaciju i zamolio za rješenje', izjavio je predsjednik uprave Luke Šibenik Draško Lambaša.