NOVI PREMIJER PAKISTANA

Sharif najavio nastavak borbe protiv talibana

13.05.2013 u 11:15

Bionic
Reading

Budući pakistanski premijer Nawaz Sharif, pobjednik parlamentarnih izbora održanih u subotu, trebao bi biti 'pragmatični' saveznik SAD-a, nastaviti borbu protiv talibana, te pokrenuti obnovu gospodarstva, ocijenili su u ponedjeljak analitičari.

Premijer u dva navrata 90-ih godina, u doba kad Pakistan nije svakodnevno doživljavao napade, Nawaz Sharif predložio je u izbornoj kampanji održavanje pregovora s pakistanskim talibanima (TTP), odgovornima za smrt više tisuća osoba unazad šest godina.

TTP je preuzeo odgovornost za niz ubojitih napada tijekom izborne kampanje na laičke članove dosadašnje koalicije na vlasti u Islamabadu.

Muslimanska liga Nawaza Sharifa pošteđena je tih napada što je olakšalo organizaciju njezinih okupljanja ali i postavilo pitanja o mogućoj bliskosti s oružanim islamističkim skupinama.

No, Sharif je istaknuo podršku SAD-u u njihovoj 'borbi protiv terorizma'. 'Najvažnije je nikad ne dopustiti da naše tlo koristi netko kako bi stvarao probleme u nekoj drugoj zemlji', kazao je Sharif, kojega je u nedjelju citirao britanski dnevnik Sunday Telegraph.

I američki predsjednik Barack Obama potvrdio je da će Washington surađivati sa Sharifovom vladom kao 'ravnopravnim partnerom'.

Prema zasad neslužbenim rezultatima izbora, Sharifova Pakistanska muslimanska liga-Nawaz (PML-N) osvaja oko 120 od 272 zastupnička mjesta u Nacionalnoj skupštini, te će morati sastaviti koalicijsku vladu. Njezin glavni konkurent, Pokret za pravdu (PTI) bivšeg poznatog igrača kriketa Imrana Khana, priznao je izborni poraz.

Stožerna stranka dosad vladajuće koalicije, Stranka pakistanskog naroda (PPP), izgubila je popularnost zbog talibanskih prijetnja i neispunjenih gospodarskih očekivanja.

Sharifovo premoćno vodstvo znači da će on postati predsjednik vlade, što će biti trijumfalan povratak političara koji je 1999. bio svrgnut u vojnom udaru koji je izveo general Pervez Musharraf. Sharif je nakon udara zatvoren, a potom je završio u progonstvu.

Subotnji izbori u Pakistanu smatraju se povijesnima jer će omogućiti jednoj civilnoj vladi da preda vlast drugoj nakon što je dovršila kompletni petogodišnji mandat, što je prvi put u toj zemlji koju su neprekidno od osnivanja 1947. potresali vojni udari.

Izbori su povijesni jer predstavljaju prije svega trijumf demokracije nad talibanskim prijetnjama, ocjenio je lokalni tisak.

Izlaznost se procjenjuje na preko 60 posto, što je najviše od izbora 1977. i pokazuje želju za promjenom kod Pakistanaca.

U subotu je u atentatima širom zemlje poginulo 26 ljudi, a ukupno je u nasilju vezanom uz ove izbore posljednjih mjeseci poginulo 150 ljudi.