nakon 23 godine

Sezonski vlak spojio Slavoniju i Dalmaciju

01.07.2023 u 22:52

Bionic
Reading

Nakon pune 23 godine Slavonija i Sisak ponovo su željeznicom povezani s Dalmacijom, sezonskim vlakom, koji je u subotu navečer simbolično ispraćen iz Siska

Riječ je o noćnom brzom vlaku, koji će do 3. rujna prometovati na relaciji Vukovar/Vinkovci - Sisak - Zagreb - Šibenik/Split.

Vlak su u Sisku uz nekoliko prvih putnika, dočekali sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima, državni tajnik za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, te predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Kako je rekao Ukić, na ovaj se način povezuje veliki dio kontinentalne Hrvatske, posebno Sisačko-moslavačka županija sa Splitom. Vlada RH u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom omogućila je stanovnicima s potresom stradalog područja besplatni prijevoz.

Ministarstvo čini sve kako bi unaprijedilo željeznički prijevoz, rekao je Alen Gospočić. Dodao je kako je intencija povećati broju putnika, kao i sigurnost na željezničkim prugama nabavkom novih vlakova. Povezivanjem Dalmacije i Slavonije učinjen je veliki iskorak ne samo za Hrvatsku, nego i EU.

Nekoliko desetljeća smo čekali ovakav vlak rekao je župan Celjak i najavio kako će Sisak prema Zagrebu dobiti još dva vlaka, brzi jutarnji i jedan brzi popodnevni iz Zagreba do Siska.

Sezonski vlak kreće iz Vukovara u 16,49 sati, u Sisak stiže u 21,05 sata, a u Split 6,56 sati. Na povratku, iz Splita kreće u 20,59 sati, u Sisku je u 6,58 sati, a Vukovaru u 11,06 sati.

Cijene karata su snižene 40 posto, a stanovnici sa potresom stradalog područja Sisačko-moslavačke županije imaju besplatan prijevoz uz obaveznu rezervaciju mjesta u iznosu od 1,06 EUR. Osim na kolodvoru u Sisku, vlak staje i na željezničkim postajama u Novskoj i Sunji.

Ranije je Sisak sa Splitom bio povezan s dva brza vlaka, koji su vozili Unskom prugom. Međutim, nakon Domovinskog rata te su linije ukinute.