još ih devet čeka testiranje

Šezdeset pet migranata koje je spasila Malta imaju koronavirus

28.07.2020 u 20:45

Bionic
Reading

Potvrđen je koronavirus kod 65 migranata iz skupine od ukupno 94 migranta koje je Malta spasila na moru u ponedjeljak, objavilo je malteško ministarstvo zdravstva u utorak.

Najveće je to pojedinačno žarište zaraženih na Malti od početka pandemije 7. ožujka.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je do sada testirano 85 migranata, a još ih devet čeka testiranje.

Ministarstvo nije dalo podatke o stanju zaraženih, kao ni njihovu nacionalnost, ali vjeruje se da je brod isplovio iz Libije.

"Migranti koji stižu brodom stavljaju se odmah u karantenu na 14 dana te se testiraju", poručilo je ministarstvo.

Migranti su odaslali signal za pomoć iz gumenjaka koji je napunila voda u nedjelju. Malteški su spasioci stigli za više od 30 sati.

Nevladine organizacije optužile su Maltu i Italiju da namjerno usporavaju misije spašavanja migranata, čime, navodno, pokušavaju odvratiti migrante.

Skupine za zaštitu migranata u utorak su tužile Italiju, Maltu i Libiju UN-ovom Odboru za ljudska prava.

Talijanska udruga za pravne studije o migracijama (ASHI) i Institut za proučavanje ljudskih prava iz Kaira (CIHRS) optužili su Italiju, Maltu i Libiju za kršenje Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, ograničenjem kretanja migranata iz Libije.

Oni tvrde da je riječ o kršenju članaka koji govore o zaštiti prava na život, prava na slobodu i prava za napuštanjem zemlje, zabrane torture i nehumanog ophođenja. 

Predstavka je upućena u ime dva migranta, koji su presreteni na moru i vraćeni u Libiju 18. listopada.

Migranti "uključujući i podnositelje vraćeni su u Libiju i pretučeni kako bi ih se prisililo da se vrate u zemlju koju su očajnički htjeli napustiti. Uistinu, u Libiji su migranti notorno iskorištavani i zlostavljani, s njima se trguje, prodaje ih se ili ilegalno deportira", navodi se.

IOM i Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) ocijenili su kako se Libiju ne bi trebalo tretirati kao mjesto koje je sigurno za migrante odnosno da u tu zemlju ne bi trebalo vraćati brodove presretnute i zaustavljene na moru.

Te se organizacije zalažu za određivanje drugih pravila po kojima će se migrante vraćene s morskih ruta iskrcavati u lukama koje su za njih sigurne.