'vrlo teška situacija'

Malta dopustila iskrcavanje više od 400 migranata s brodova nakon što su neki od njih zgrabili noževe i zaprijetili da će raznijeti plinsku bocu

07.06.2020 u 14:50

Bionic
Reading

Oko 425 migranata dobilo je dopuštenje da se iskrca s brodova usidrenih na malteškoj obali nakon tjedana neizvjesnosti, prenosi u nedjelju agencija dpa pozivajući se na vladine izjave i izvješća o pobuni i prijetnjama otmicom na jednom brodu

Otočna država u Sredozemnom moru, članica Europske unije u subotu navečer pustila je ljude da uđu u luku, nakon što se našla pod velikim pritiskom. Vlada je priznala da je situacija postala "vrlo teška" i da su na jednom od brodova izbili nemiri. Nepotvrđena izvješća navode da su se na brodu Europa II. migranti pobunili protiv posade. Tražitelji azila odvedeni su na obalu u Marsi nakon onog što je vlada opisala kao nemire na jednom od četiri turistička broda. Govoreći u nedjelju, premijer Robert Abela rekao je da su migranti na brodu Europa II zgrabili noževe iz brodske kuhinje i zaprijetili da će na brodu raznijeti plinsku bocu.

"Dali su nam pola sata da djelujemo ili su rekli da će kidnapirati posadu", rekao je Abela. Članovi posade poslali su uznemirujuću poruku i molili vojsku za pomoć, dodao je premijer. Migranti su bili zatočeni na brodu Europa II od 30. travnja. Nevladina organizacija Alarm Phone 19. svibnja tvrdila je da neki ljudi na brodu štrajkaju glađu. No, najavivši svoju akciju za puštanje migranata, malteška vlada kritizirala je članice Europske unije jer nisu pristale na to da preuzmu dio migranata s Malte.

  • +3
Migranti na Malti Izvor: Profimedia / Autor: Xinhua News / Profimedia

"Vlada nije spremna ugroziti živote posade i pojedinaca, uključujući državljane Malte, koji rade s tim imigrantima zbog nedostatka akcije i solidarnosti drugih država članica za raspodjelu ovih imigranata među državama EU", navodi se u izjavi. Vlada je smjestila migrante spašene na moru na četiri turistička broda, prema pisanju novina Times of Malta, inzistirajući na tome da su luke u zemlji zatvorene zbog covid-19 i punih migrantskih logora. Neki su migranti na moru dulje od mjesec dana. Organizacije za pomoć i povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović oštro su kritizirali tu praksu i zatražili da se ljudima dozvoli iskrcavanje na obalu.

Malta je, poput obližnje Italije, česta destinacija migranata koji pokušavaju opasnim morskim putovanjem dospjeti iz sjeverne Afrike do Europe. Ta se država dugo žalila da druge članice EU-a ne pružaju dovoljno brzu pomoć u ponovnoj premještanju migranata unutar bloka, zbog čega otok snosi prevelik teret. Vlada je najprije unajmila jedan turistički brod po cijeni od 3.000 eura dnevno, ali postupno je proširila tu flotu na četiri, jer je više migranata spašeno tijekom prelaska Sredozemlja.