POVRATAK IZ HAAGA

Šešelj u srijedu u Beogradu

10.11.2014 u 16:50

Bionic
Reading

Čelnik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, optuženik Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) koji se u pritvorskoj jedinici u Den Haagu nalazi već 11 godina, stiže u srijedu u Beograd, nakon odluke Sudskog vijeća o privremenom puštanju na slobodu kako bi u 'primjerenijem okruženju' nastavio liječenje, javlja u ponedjeljak agencija Beta

'Šešelj će najvjerojatnije stići zrakoplovom koji iz Amsterdama polijeće u 10,40', kazao je predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Tribunalom, ministar Rasim Ljajić.

On je kazao da je u ponedjeljak dobio službenu obavijest Haškog suda u kojoj stoji da je liječnički tim zatražio da se Šešeljev put odgodi za još jedan dan, tako da će umjesto u utorak, stići u srijedu.

'Šešelj se složio sa zahtjevom liječnika i njemu će biti kupljena karta za srijedu za Beograd', rekao je Ljajić.

Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odlučilo je u četvrtak Šešelja privremeno pustiti na slobodu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, nakon što se rak debelog crijeva proširio na jetru, ocijenivši da 'bi privremeno puštanje na slobodu omogućilo okrivljeniku skrb u najprimjerenijem okruženju i pri tome osiguralo sigurnost svjedoka i cjelokupni sudski proces'.

Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini i nad vojvođanskim Hrvatima.

Šezdesetogodišnji srbijanski radikal, poznat po ispadima u sudnici i vrijeđanju članova Sudskog vijeća, predao se ICTY-u 2003., a njegov dugovječni postupak postao je sramotom za Haški sud.

Osim što se suđenje često prekidalo zbog opstruiranja optuženika, izbio je i spor među sucima, a Šešelj je zbog objavljivanja imena zaštićenih svjedoka bio optužen i za nepoštivanje suda.

Ove godine su suci predložili da presudu čeka u Srbiji, ali je to odbio i otvoreno rekao da neće poštivati pravila suda koja se odnose na kućni pritvor i suzdržavanje od političkih aktivnosti. Štoviše, Šešelj od suda traži isplatu 12 milijuna eura za sudske troškove i odštetu.

On je treći haški pritvorenik koji se pušta na privremenu slobodu zbog pogoršanja zdravlja. U travnju 1996. je iz pritvora na privremenu slobodu zbog uznapredovalog karcinoma na kućnu njegu pušten Đorđe Đukić, koji je bio optužen za zločine u BiH, a preminuo je nakon manje od mjesec dana poslije izlaska iz pritvorske jedinice.

Ista situacija je bila i s načelnikom Generalštaba Vojske Republike Srpske Momirom Talićem koji je umro nedugo pošto je pušten na liječenje. Talić je 1999. optužen za ratne zločine protiv Hrvata i Bošnjaka u BiH, uključujući genocid, mučenja i bezobzirno razaranje, a preminuo je u svibnju 2003. u Beogradu od raka pluća, nakon dozvole ICTY-ja da liječenje nastavi u beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji.

Bez obzira na tešku dijagnozu, Šešelj je, po pisanju srbijanskih medija, iz pritvora poručio da ne namjerava privremenu slobodu iskoristiti za nastavak liječenja već najavljuje osvetu.