'NAŠE MAJKE, NAŠI OČEVI'

Serija koja je protresla Njemačku do temelja

05.04.2013 u 07:15

Bionic
Reading

Mini serija 'Unsere Mütter, unsere Väter' ('Naše majke, naši očevi'), koja je u drugoj polovici ožujka prikazana na njemačkoj televiziji ZDF, oborila je brojne rekorde gledanosti, ali i pokrenula novu nacionalnu debatu u Njemačkoj o razdoblju Drugog svjetskog rata, ali i prosvjede iz susjedne Poljske...

Prvu epizodu gledalo je 7,22 milijuna Nijemaca, drugu oko šest i pol, a zaključno poglavlje mini serije 'Unsere Mütter, unsere Väter' pred TV-ekrane privuklo je čak 7,6 milijuna gledatelja. Riječ je o, već sada se može reći, jednoj od najutjecajnijih mini serija koje su prikazane u Njemačkoj, i to ne samo zbog odličnog broja gledatelja koje je 'Unsere Mütter, unsere Väter' privukla, nego i o društvenom dijalogu koji je mini serijom potaknut.

Spiritus movens iza cijele priče je poznati njemački producent Nico Hoffman, koji je na projektu – inspiriranom i sudbinom njegovih roditelja – radio više od deset godina. Na kraju je osiguran i za televizijske prilike raskošan budžet od 14 milijuna eura koji se itekako može vidjeti na ekranu. Kao uzor je Hoffman naveo ratnu seriju 'Braća po oružju' koju je po djelu povjesničara Stephena Ambrosea producirao u Americi oskarovac Steven Spielberg.

I dok je širi povijesni kontekst Drugog svjetskog rata u Njemačkoj itekako obrađena tema, naročito kada je riječ o televizijskoj produkciji, rijetko kada se neka serija pozabavila sljedećim pitanjima - kako su mama ili djed postali dio zločinačkog sustava. Jeste li nekoga ubili tijekom rata? Što znači seks s nacistom i uživati u tome? Jeste li izdali svoje prijatelje? 'Unsere Mütter, unsere Väter' nudi perspektivu Drugog svjetskog rata kroz oči običnih Nijemaca, koji su se uklopili u zločinački nacistički sustav prateći priče pet 20-godišnjaka od 1941. godine.

Režiju mini serije potpisuje Philipp Kadelbach, a finalni je potpisnik scenarija Stefan Kolditz, a glumačku ekipu predvodi mlada zvijezda Tom Schilling. Uz njega su tu još i Miriam Stein, Volker Bruch, Katharina Schuettler, Ludwig Trepte i drugi.

'Unsere Mütter, unsere Väter' već je unaprijed u njemačkim medijima najavljivana kao 'TV-događaj', a pokazalo se da tako jest ne samo po gledanosti, nego i po reakcijama koje je mini serija izazvala. Najgledaniji politički talk show, onaj Guenthera Jaucha na ARD-u, nakon prikazivanja 'Unsere Mütter, unsere Väter' bio je posvećen baš ovoj seriji, a među gostima su – između ostalih – bili baka i unuka koje su prvi put popričale o Drugom svjetskom ratu. Čini se kao da je ova mini serija potaknula novo njemačke suočavanje s prošlošću, ovaj puta na osobnoj i obiteljskoj razini, o čemu su se raspisali i svi tamošnji mediji.

Za razliku od pohvala iz Njemačke, oštre kritike su došle iz susjedne Poljske, u kojoj se zamjera prikaz poljskog antisemitizma, čije se naglašavanje u mini seriji smatra pokušajem kamufliranja njemačke povijesne odgovornosti i prebacivanja krivice na druge. 'Šalje se potpuno pogrešna slika povijesti', glasi kritika koju je uputio urednik poljske televizije TVP Juliusz Braun, a ugledna Gazeta Wyborcza pita se tko će sada Nijemcima objasniti da nacistički SS i poljska domovinska vojska nisu bili isti.

Više o ovoj mini seriji možete, ako se služite njemačkim jezikom, saznati na ovom linku

Trailer za njemačku mini seriju 'Naše majke, naši očevi'