nakon osvajanja donecka

Separatistički vođa Pušilin poziva na sljedeću fazu ruske invazije

26.04.2022 u 12:00

Bionic
Reading

Separatistički vođa ukrajinske odcijepljene regije Doneck rekao je u utorak da bi Moskva trebala pokrenuti sljedeću fazu vojne operacije u Ukrajini nakon što dosegne granice te regije, ukazujući pri tom na incidente u protekla dva dana u pobunjenom moldavskom proruskom Pridnjestrovlju.

Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck koja ima potporu Rusije, rekao je u online programu ruske televizije da je sljedeća faza ruske vojne intervencije ključna nakon sigurnosnih incidenata izvan regije.

Naveo je eksplozije koje su u ponedjeljak i utorak pogodile odcijepljenu moldavsku regiju Pridnjestrovlje koja graniči s Ukrajinom, kao i ruske navode o granatiranju njezinih pograničnih regija od strane ukrajinskih snaga.

"Tempo kojim (vojna) operacija stiže do naših granica važan nam je kako bismo započeli svoju sljedeću fazu, koja je potrebna nakon onoga čemu smo svjedočili u Pridnjestrovlju i pograničnim regijama Rusije", rekao je Pušilin, a prenosi agencija RIA.

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u, kako je nazvala, specijalnu operaciju za degradiranje vojnih sposobnosti svog južnog susjeda i "denacifikaciju".

Ukrajinske snage pružile su snažan otpor, pa je Rusija morala promijeniti osvajačke planove, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage.