KAOS U UKRAJINI

Separatisti u Slavjansku oteli autobus s promatračima OESS-a

25.04.2014 u 19:57

Bionic
Reading

Naoružani separatisti u istočnom ukrajinskom gradu Slavjansku oteli su u petak autobus s međunarodnim promatračima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Otmičari trenutačno drže skupinu od sedam predstavnika OESS-a i pet pripadnika ukrajinskih oružanih snaga u zgradi Agencije za državnu sigurnost (SBU) u Slavjansku, koji je pod okupacijom proruskih separatista. 'U tijeku su pregovori o njihovom oslobađanju', navodi se u priopćenju ministarstva.

Glavni separatistički čelnik u Slavjansku je izjavio da je u skupini otetih međunarodnih promatrača vojni 'špijun' vlade u Kijevu. 'Rečeno mi je da je među njima zaposlenik tajne vojne službe iz Kijeva', rekao je Vjačeslav Ponomarjov, de facto gradonačelnik Slavjanska kojeg kontroliraju proruski separatisti koji se suprotstavljaju središnjoj vlasti.

'Ljudi koji dolaze ovdje kao europski promatrači i dovode sa sobom pravog špijuna - to je neprikladno', rekao je Ponomarjov novinarima. Nedugo prije toga njemačko ministarstvo obrane je priopćilo da nije uspjelo stupiti u kontakt sa skupinom međunarodnih vojnih promatrača OESS-a koju predvode Nijemci, a koja je u misiji u Slavjansku.

U toj su skupini su tri njemačka vojnika, njemački prevoditelj i vojni promatrači iz Češke, Poljske, Švedske i Danske, rekao je glasnogovornik ministarstva.

'U ovome trenutku ne možemo s njima stupiti u kontakt. Zasad ne znamo iz kojeg razloga', kazao je dodavši da je možda u pitanju loša telefonska veza.