ODGOVOR STRUČNJAKA

Senj se zatresao po treći put. Što se zbiva?

01.08.2013 u 14:41

Bionic
Reading

Senj je danas u 12 sati i osam minuta zatresao već treći potres u malo više od dva tjedna

Današnji je bio umjeren i imao je magnitudu od 3.0 prema Richteru, a epicentar mu je bio 16 km sjeveroistočno od Senja. Intenzitet u epicentru bio mu je IV. stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice.

Prošli, prije dva dana bio je jak. Imao je magnitudu od 4.6 prema Richteru te intenzitet u epicentru od VI-VII stupnjeva MCS ljestvice. Osjetio se od Senja preko Istre do Zagreba.

Prvi je pak zabilježen 13. srpnja 11 km sjeveroistočno od Senja, a imao je magnitudu 3,6 prema Richteru. Naravno, jačina potresa sa svakim stupnjem magnitude raste eksponencijalno, a ne linearno. Tako primjerice promjena magnitude od jednog stupnja znači 32 puta veću promjenu u energiji, dok promjena od pola stupnja znači promjenu energije od 5,5 puta.

Što se to zbiva? Jesu li ovi potresi uvod u neki veliki ili su tek uobičajena podrhtavanja tla?

Dežurni seizmolog Tomislav Fiket objasnio je za tportal da je ovakav potres kakav se dogodio danas nešto sasvim normalno.

'Nakon svakog jakog potresa obično slijede manji', rekao je. 'Naknadni potresi ponekad znaju ići i do magnitude onog najjačeg koji se dogodio prije dva dana i imao magnitudu 4,6 prema Richteru. To je najnormalnije nakon nekog jačeg potresa', dodao je.

Fiket ističe da se potresi redovno događaju u cijeloj Hrvatskoj.

'Svake godine sa sigurnošću možemo računati na nekoliko potresa snage oko 4,6. To nije ništa neobično. Nalazimo se na trusnom području. Kod nas se može očekivati čak i potres sličan onome koji se dogodio u La Aquilli magnitude oko 5,9. On se može dogoditi i na zagrebačkom i na senjskom i na dubrovačkom području. Zapravo na dubrovačkom može biti i jači.'

Naš seizmolog ističe da se iz ovog senjskog niza podrhtavanja tla ništa jasno ne može zaključiti – niti je li on uvod u neki još jači ili posljedica jačeg od prije dva dana.

'Neki vrlo jak potres može se dogoditi sutra, za 300 godina ili nikada. To za sada nije moguće predvidjeti', objasnio je Fiket.