OBAMA STAVLJA POTPIS

Senat odobrio prijedlog zakona o dugu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 02.08.2011 21:59
  • Objavljeno 02.08.2011 u 20:31
Barack Obama

Barack Obama

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki Senat u utorak je odobrio prijedlog zakona o podizanju limita zaduživanja zemlje, koji još treba objaviti predsjednik Barack Obama, kako bi se izbjegla situacija u kojoj Sjedinjene Države više ne bi mogle otplaćivati svoje dugove

Senatori su odobrili tekst sa 74 glasa za i 26 protiv, dan nakon što ga je prihvatio Predstavnički dom. Predsjedniku Obami ostalo je samo nekoliko sati za objavu teksta prije krajnjeg roka u utorak u ponoć (srijeda, pet ujutro po srednjoeuropskom vremenu). Za usvajanje teksta bilo je nužno najmanje 60 od ukupno 100 senatora.

Američki predsjednik potpisat će zakon o povećanju vanjskoga duga i smanjenju proračunskih davanja čim stigne na njegov stol, poručio je preko Twittera u utorak voditelj ureda za informiranje Bijele kuće Dan Pfeiffer

Neće biti javne svečanosti potpisivanja.

Kompromis postignut u nedjelju navečer između Bijele kuće i parlamentarnih vođa demokrata i republikanaca dopušta povišenje limita američkog zaduživanja, koje je 16. svibnja doseglo maksimum od 14.294 milijardi dolara. Tu mjeru prate proračunska smanjenja, do 2.500 milijardi dolara u dvije etape tijekom deset godina.

'To nije plan smanjenja deficita kako bih ga ja napisao', rekao je u utorak neposredno prije glasovanja šef republikanske manjine Mitch McConnell pred Senatom. Republikanci su željeli veće proračunske redukcije.

Vođa demokrata Harry Reid naglasio je da je riječ o kompromisu između dviju stranaka. Dodao je da 'većina demokratskih, neovisnih i republikanskih zastupnika smatra taj dogovor nepravednim jer najbogatiji nisu dali svoj doprinos'.

Tekst ne predviđa povećanje ikakvih poreza, što je rezultat pritiska republikanaca pred kojim je Obama morao popustiti kako bi omogućio dogovor.

Američko gospodarstvo ne stoji najbolje, jer je nezaposlenost na razini 9,2 posto, a rast je tek 1,3 posto. Potrošnja domaćinstava je pala za 0,2 posto, što je novi znak slabosti, prema podacima iz lipnja koji su objavljeni u utorak.

Predstavnički dom je u ponedjeljak prihvatio tekst sa 269 glasova za i 161 protiv.

Obama parafirao zakon o dugu i govorio o budućnosti

Američki predsjednik Barack Obama parafirao je u utorak zakon, koji je netom odobrio Senat, o podizanju limita zaduživanja zemlje kako bi se izbjegla situacija u kojoj Sjedinjene Države više ne bi mogle otplaćivati svoje dugove.

'Predsjednik je parafirao tekst, koji je postao zakon', rekao je glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney.

Obama je parafirao taj zakon nedugo nakon što ga je prihvatio Senat sa 74 glasa protiv 26, dan nakon što ga je Predstavnički dom izglasao sa 269 glasova protiv 161.

Nakon prihvaćanja zakona, koji predviđa proračunske rezove, ali niti jedno povišenje poreza, Obama je pozvao Kongres da poduzme mjere za stimuliranje gospodarstva i otvaranje radnih mjesta.

'Moramo poduzeti sve što je u našoj moći da potaknemo gospodarstvo i otvaranje radnih mjesta u Americi', rekao je predsjednik.

U kratkom govoru u Bijeloj Kući predsjednik je rekao da se svi moraju uključiti, istaknuvši da je to načelo za koje će se zalagati u sljedećim fazama.

Također je naglasio da se proračun ne može stabilizirati preko leđa onih koji su najteže pogođeni u recesiji.

Obama je ocijenio da je upravo potpisani zakon prvi korak prema tome da Sjedinjene Države žive u skladu sa svojim mogućnostima i ustvrdio da još puno toga treba učiniti kako bi se oporavilo najsnažnije svjetsko gospodarstvo.

Govoreći u Bijeloj kući, Obama je jasno dao do znanja kako očekuje da porezna reforma bude jedan od rezultata rada novog povjerenstva, u čijem su sastavu i demokrati i republikanci, te da je za smanjenje deficita potreban 'uravnotežen pristup' u kojem će bogati plaćati veće poreze, što je jedan od temeljnih zahtjeva njegove Demokratske stranke.

Obama je napomenuo da je neizvjesnost rasprave o vanjskome dugu naštetila američkom poslovanju, ali je gospodarski oporavak patio i zbog nepredviđenih problema, kao što su potres i tsunami u Japanu.

Obama je pozvao Kongres da potvrdi zastale prijedloge zakona o trgovini i istaknuo kako želi da se smanje porezi srednoj klasi i povećaju naknade za nezaposlene.

'Obje stranke dijele vlast u Washingtonu. I obje stranke moraju snositi odgovornost za jačanje gospodarstva', rekao je Obama nedugo nakon što je Senat odobrio prijedlog zakona o povećanju duga i poslao ga predsjendiku na potpis.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi