GUBITNIK HARRY REID

Senat odbacio prijedlog demokrata o dugu

31.07.2011 u 21:55

Bionic
Reading

Američki Senat odbacio je u nedjelju prijedlog demokrata o podizanju gornje granice zaduženja, koji je u subotu odbacila republikanska manjina

U glasovanju 50 protiv 49 zastupnici su odbacili tekst vođe demokratske većine u Senatu Harryja Reida.

Reid se nadao postići 60 od 100 glasova potrebnih za razmatranje plana. On ima većinu od 53 senatora, a 43 od 47 republikanskih senatora mu je potpisalo pismo u kojem ističu da neće glasovati za plan demokrata.

Predstavnički dom kojim dominiraju republikanci, odbio je u subotu s 246 glasova prema 173 plan demokrata o podizanju limita zaduživanja.

U pokušaju privlačenja glasova desnog centra Reid je u petak navečer objavio novu verziju svoga plana s mjerama koje sugeriraju republikanci. Reidov plan bi dopustio podizanje limita zaduživanja za 2.400 milijardi dolara, uz 2.400 milijardi dolara proračunskih smanjenja tijekom 10 godina.

Trenutačno republikanci, demokrati i Bijela Kuća razmatraju novi plan dogovora o podizanju limita zaduženja koji sada iznosi 14.294 milijardi dolara. Rok im istječe 2. kolovoza jer nakon tog datuma, prema upozorenju ministarstva financija, Washington neće više moći podmirivati svoje financijske obveze i SAD-u prijeti stečaj.

Neposredno prije glasovanja Reid je izjavio da je 'oprezno optimističan' u pogledu postizanja dogovora.

Šef republikanske manjine u američkom Senatu Mitch McConnell rekao je u nedjelju za televizijsku mrežu CNN da je Kongres vrlo blizu dogovora.